Читај ми!

Холандски војник: ВРС "одвајала мушкарце"

Бивши припадник холандског батаљона Унпрофора у Сребреници Винсент Егберс описао како је јула 1995. ВРС раздвајала муслиманске мушкарце од породица и одводила их. На суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, Егберс рекао да су му неки од њих показали да ће их војска убити.

Бивши припадник холандског батаљона Унпрофора у Сребреници Винсент Егберс описао је на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу како је, после заузимања те енклаве јула 1995. године, Војска Републике Српске муслиманске мушкарце раздвојила од породица и одвела их.

Према оптужници против Младића, и ранијим пресудама Трибунала, ти мушкарци су одведени на више места у општини Зворник, где их је ВРС организовано стрељала.

Младић је оптужен за геноцид над око 7.000 Муслимана пошто је ВРС 11. јула 1995. године заузела Сребреницу.

Два дана после пада Сребренице, 13. јула 1995, Егберс је у "белој кући" у Поточарима, где су хиљаде сребреничких Муслимана потражиле уточиште у близини базе Унпрофора, видео муслимане које је ВРС одвојила од породица.

Описао их је као "старије људе" за које је сматрао да нису били борци, него цивили "који су желели да оду", заједно с породицама.

Испред "беле куће", Егберс, који је био командир вода, видео је гомилу личних предмета одузетих од затворених људи. Рекао је да су му српски војници пренели да ће, после испитивања, ти муслимани бити пребачени на муслиманску територију, у Кладањ, где је ВРС већ одводила њихове породице.

Истог дана, Егберс је видео како су ти мушкарци одведени у три пуна аутобуса.  "Неки од њих су ми гестом показивали да ће бити убијени", рекао је сведок.

Егберс каже да је 12. и 13. јула 1995. пратио конвоје са избеглицама из Сребренице - женама, децом и старцима - до околине Кладња.

При повратку, 13. јула, ВРС је холандске војнике зауставила код Нове Касабе и одузела им оклопни транспортер, панцире и шлемове. На тамошњем фудбалском игралишту, Егберс је видео мноштво заробљених Муслимана.

Писани протест због одузимања опреме, Егберс је предао пуковнику Љубиши Беари за кога му је речено да је главни официр у подручју и да холандским војницима "само он може гарантовати безбедност".

Трибунал је Беару, који је тада био безбедносни официр Главног штаба ВРС, 2010. године прогласио кривим за геноцид у Сребреници и осудио га на доживотни затвор. Беара се на ту пресуду жалио, те пресуда још није коначна.

На дан заузимања Сребренице, по сведочењу Егберса, ВРС је испаљивала минобацачке гранате са обе стране пута којим је муслиманско становништво ишло из Сребренице ка Поточарима.  Сврха тог гађања, оценио је он, била је "да се колона креће".

Лукић: Одвајање мушкараца "легитиман чин"

Младићев бранилац Бранко Лукић је током унакрсног испитивања тврдио на основу докумената Армије БиХ да је у Сребреници била 28. дивизија те војске, са више од 4.000 припадника.

"Ја нисам видео војску, нити дивизију, само неке наоружане особе и цивиле", одговорио је Егберс.

Сведок је напоменуо да су наоружана лица "бранила енклаву", али да "није видео праву одбрану". 

Младићев бранилац сугерисао је да је одвајање мушкараца, као "зараћене стране", у Поточарима, био легитиман војни чин, као и одузимање њихових предмета. Егберс му је одговорио да је ВРС те Муслимане "сматрала зараћеном страном", а да их је он лично "сматрао људима који желе да оду".

Сведок је одбацио сугестију одбране да је ватра АБиХ из Сребренице била смишљена да испровоцира одговор ВРС и страдање цивила у енклави, али је потврдио да је доносила "ризик за цивиле".  Рекао је и да "није знао" за раније нападе АБиХ из Сребренице на ВРС и околна српска села.

На питања одбране, Егберс је потврдио да су муслиманске снаге, пре напада ВРС, пуцале на Унпрофор и убиле једног холандског војника.

Током напада ВРС на Сребреницу, холандски специјалци наводили су ватру из авиона НАТО на тенкове ВРС. У саставу холандског батаљона, "месецима" су била и двојица војника британских специјалних снага САС, али Егберс није знао шта су радили.

Доказни поступак против Младића тужиоци ће наставити сутра.

Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, током рата у БИХ 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи