Читај ми!

Суђење Шешељу: Завршне речи у марту

Завршне речи на суђењу Војиславу Шешељу најављене су за 5. март и трајаће до 15. марта, саопштено је из Хашког трибунала.

Хашки трибунал саопштио је да ће завршне речи оптужбе и одбране на суђењу лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу почети 5. марта и да ће трајати до 15. марта.

Портпаролка суда у Хагу Нерма Јелачић је на редовном недељном обраћању новинарима рекла да би оптужба завршне аргументе требало да изнесе од 5. до 7. марта, а оптужени од 12. до 15. марта.

Претресно веће је датум за почетак изношења завршне речи одредило у октобру прошле године, а тада је тужиоцима и Шешељу, који се брани сам, одобрено по 10 сати за излагање.

Истовремено, Секретаријат Хашког трибунала данас је саопштио да Шешељ нема право на привилеговану посету којој би присуствовао Немања Шаровић, члан правног тима лидера Српске радикалне странке.

Секретаријат наводи да је оптуженог и његов правни тим за одбрану информисао да Дејан Мировић и Борис Алексић као "признати правни саветници оптуженог у главном предмету" могу да се сретну у "привилегованом" режиму са Шешељом.

Посета чланова Шешељовог правног тима је одржана 16. и 17. фебруара, а како је саопштио Трибунал, Шешељ је инсистирао на присуству Шаровића и тако сам изабрао непривилеговану комуникацију са својим тимом.

"Оптужени нема право да одржи привилеговани састанак у присуству Шаровића, будући да он није признат као руководилац (кејс-менаџери) у главном предмету", навео је Секретаријат, додајући да Шаровић нема ни право на поверљиви материјал у том случају.

Секретаријат наводи да, по строгом тумачењу правила 65 Правилника о притвору, правни саветници оптужених који се сами бране не представљају "правне представнике", па ти оптужени, њихови правни саветници и кејс-менаџери немају право на привилеговану комуникацију у Притворској јединици Трибунала.

Шаровић је 19. фебруара на конференцији за новинаре рекао да су он и чланови Шешељовог тима за одбрану Дејан Мировић и Борис Алексић боравили у дводневној посети Трибуналу и да им том приликом није била дозвољена "привилегована комуникација" са Шешељом.

Према његовим речима, сви оптужени у Трибуналу имају право да се слободно крећу по делу затвора одређеном за примање посета, док су Шешељ и његови саветници време за посете провели, како је рекао, закључани у ћелији.

Суђење Војиславу Шешељу, по оптужници за злочине над несрпским становништвом у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године, почело је у новембру 2007. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи