Читај ми!

Обреновић пуштен из затвора

Хашки трибунал ослободио бившег официра Војске Републике Српске Драгана Обреновића пре истека казне од 17 година затвора. Обреновићу истекло нешто више од половине казне.

Бившег официра Војске Републике Српске Драгана Обреновића Хашки трибунал ослободио пре истека казне од 17 година затвора, саопштио је Трибунал.

Одлуку о Обреновићевом ослобађању донео је у септембру 2011. године тадашњи председник Трибунала Патрик Робинсон, али је она до данас била под печатом.

Обреновић је ослобођен иако није издржао две трећине казне, што је у досадашњој пракси Трибунала био нужан услов за превремено ослобађање. У тренутку ослобађања, Обреновићу је истекло више од половине казне.

Судија Робинсон образложио је да је такву одлуку донео због Обреновићеве "изузетне сарадње" с хашким тужилаштвом, а упркос веома великој тежини злочина за које је осуђен након што је признао кривицу.

Датум ослобађања Обреновића, наведен у одлуци, затамњен је. Из образложења одлуке, међутим, може се закључити да је Обреновић ослобођен у јануару ове године.

Судија Робинсон је у одлуци прецизирао да би две трећине Обреновићеве казне истекло у августу 2012. године, а да ће он бити ослобођен "осам месеци" раније.

Обреновић је у мају 2003. године признао кривицу за учешће у прогону сребреничких Муслимана, укључујући и убиство 7.000 заробљеника у данима пошто је ВРС 11. јула 1995. године заузела тај град.

У децембру 2003. године осуђен је на 17 година затвора, а у јуну 2004. пребачен је у Норвешку на издржавање казне.

За време рата у БиХ, Обреновић је у чину мајора био начелник штаба Зворничке бригаде ВРС у чијој су се зони одговорности одвијала масовна убиства заробљених муслиманских мушкараца.

Обреновић је био оптужен заједно са официрима ВРС Момиром Николићем, Видојем Благојевићем и Драганом Јокићем.

Уочи почетка суђења у мају 2003. године, кривицу је први признао Николић кога је затим Хашки трибунал казнио са 27 година затвора. После жалбе, казна му је смањена на 20 година.

После недељу дана суђења, и Обреновић је признао да је крив за најтежу и свеобухватну тачку оптужнице - прогон Муслимана на расној, верској и политичкој основи, а тужиоци су, у оквиру нагодбе, преостале оптужбе повукли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи