Читај ми!

Заказао људски фактор

При покушају бекства Сретка Калинића и Жељка Миловановића из затвора заказао људски фактор, рекао Милан Обрадовић. Тројици затворских чувара одређен притвор до 30 дана.

Комисија за контролу и извршење кривичних санкција на седници у Скупштини Србије, иза затворених врата, расправљала је о покушају бекства Сретка Калинића и Жељка Миловановића из притворске јединице Специјалног суда у Београду.

У делу седнице који је био отворен за јавност, директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Обрадовић рекао је да је пре два дана заказао људски фактор, да је утврђено да су постојали пропусти у раду и пропусти неколицине људи из обезбеђења.

Обрадовић је нагласио да ни он ни његови саговорници не желе ништа да сакрију, али да неке информације не могу бити саопштене, јер задиру у домен службене тајне.

Обрадовић је рекао да је потпуно очекивано да свако ко је осуђен и на мање казне затвора, а камоли на 30 или 40 година, има само једну идеју у глави – а то је да побегне из затвора.

Према његовим речима, Калинић и Миловановић су двојица најспособнијих и најспремније обучених људи који се тренутно налазе у српским затворима.

Директор Управе подсетио је да је Миловановић неколико пута бежао из затвора из Источног Сарајева и 2004. године из Палате правде у Београду, али да је овог пута то остало само на идеји и да неће успети да побегне.

Милан Обрадовић је још једном описао догађаје од пре два дана, када су Калинић и Миловановић покушали да побегну и подвукао да је истрага у току и да због тога не може да говори о детаљима.

"Утврђује се како су успели да изађу у ходник и искоче у двориште. У питању је неподобан покушај и могућност да побегну не постоји", подвукао је Обрадовић.

Он је рекао да је до сада суспендовано седам припадника службе обезбеђења, међу њима и начелник посебне притворске јединице у Централном затвору у Устаничкој улици.

Председница скупштинске Комисије за контролу извршења кривичних санкција Јудита Поповић изјавила је да је неопходно да дисциплински кривични поступци против суспендованих припадника обезбеђења - добију епилог.

"Важно је да се заврше ти поступци, да се јасно до краја сазна шта се све дешавало", рекла је Поповић.

Поповић је рекла да Комисија пружа пуну подршку Милану Обрадовићу и затражила да се предузму све мере да се исправе недостаци који су довели до покушаја бекства.

Директор Управе рекао је да је ситуација у свим затворима у Србији стабилна и мирна, а да је степен безбедности подигнут, не само због покушаја бекства Калинића и Миловановића, већ и због Дана државности.

Члан земунског клана Сретко Калинић, осуђен за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, и Жељко Миловановић, осуђен за убиство хрватског новинара Иве Пуканића, покушали су пре два дана да побегну из Окружног затвора у Београду.

Калинић и Миловановић су у уторак у раним јутарњим часовима покушали бекство тако што су изашли из својих ћелија пошто су пресекли решетке, савладали припадника службе обезбеђења и искочили кроз прозор у двориште затвора где су ухваћени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи