Читај ми!

Пропуст или организовано бекство

Да ли се покушај бекства из затвора у Устаничкој улици одиграо уз нечију помоћ показаће истрага, каже Ивица Дачић. Спекулације медија о могућим помагачима није желео да коментарише. Криминолози сматрају да су за бекство неопходни сарадници из затвора.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да се испитују све околности под којима су Сретко Калинић и Жељко Миловановић покушали бекство, као и да ли им је у томе еветуално пружена помоћ ван затвора.

"За сада нема нових детаља, затворским чуварима је одређено полицијско задржавање. Овде треба утврдити да ли је реч о пропусту или о организованом бекству", рекао је Дачић.

Он је истакао да полиција не чува затворе већ да је то у надлежности Министарства правде, као и да Жандармерија чува "круг око затвора".

"Ипак, да није било Жандармерије, данас бисмо јурили бегунце по овом снегу. Честитам им на томе што су успели да спрече бекство", додао је министар.

Он је рекао и да сад не треба бацати љагу на целу професију затворских чувара и да вероватно и ту има пропуста као и у свакој другој струци.

Упитан да ли су му позната упозорења Интерпола о припремама за бекство припадника земунског клана, као и да су слична бекства и раније припремана, Дачић је рекао да није упознат са таквим информацијама.

"Сад ће вероватно бити писани романи о томе ко је све помагао Калинићу и Миловановићу. Па, од кад постоје затвори, затвореници смишљају како ће да побегну", навео је Дачић.

Криминолози: Нема случајности

Затвореници, као што су Калинић и Миловановић, не би се ослањали на случајност, оцењују криминолози. За бекство су, кажу, неопходни сарадници у затвору који су им омогућили да комуницирају и до танчина ускладе детаље бекства.

"Могли су комуницирати посредством неког члана особља или, евентуално, посредством неког трећег притвореника, затвореника с којим они долазе у контакт", изјавио је криминолог Добривоје Радовановић.

Међутим, према његовим речима, у овом случају су битнији помагачи изван затвора.

"Морају да постоје кола, људи који возе, резервна кола која преузимају када ова буду, рецимо, случајно откривена и слично. Потребан је новац за комуникацију за људе споља који помажу", рекао је Радовановић.

Према тврдњама неименованих извора београдске штампе, покушај бекства Калинића и Миловановића "режирао" је лично Јоца Амстердам, а Калинић и Миловановић су два до три месеца турпијали шипке на вратима својих ћелија и "бекство" започели кад је стражар отишао да скува кафу.

Члан земунског клана Сретко Калинић, осуђен за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, и Жељко Миловановић, осуђен за убиство хрватског новинара Иве Пуканића, покушали су јуче ујутро бекство из Окружног затвора у Београду.

Калинић и Миловановић су у раним јутарњим часовима покушали бекство тако што су изашли из својих ћелија пошто су препилали решетке, савладали припадника службе обезбеђења и искочили кроз прозор у двориште затвора где су били ухваћени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи