Читај ми!

Потерница у афери "Југоскандик"

Због неодазивања судском позиву по налогу Вишег суда у Београду, расписана потерница за првооптуженим у процесу за аферу "Југоскандик" Милорадом Вукотићем из Подгорице.

По налогу Вишег суда у Београду, расписана је потерница за првооптуженим у процесу за аферу "Југоскандик" Милорадом Вукотићем из Подгорице, јер се у више наврата није одазивао на позиве суда, изјавила је Танјугу портпарол суда Душица Ристић.

Иако је процес због малверзација у тој пирамидалној штедионици, којима је оштећено више хиљада грађана Србије, почетком деведесетих познат по њеном власнику Јездимиру Васиљевићу званом Газда Језда, први на оптужници је Вукотић који је био тада директор Банке приватне привреде Црне Горе.

Кривично ванпретресно веће суда је, на захтев Вишег тужилаштва у Београду, 19. децембра 2011. донело решење и да се Вукотићу одреди притвор, као и да му се суди у одстуству, јер је био на само једном од седам заказаних претреса – у мају прошле године, објаснила је Ристићева.

Вукотић је тада тражио да се поступак против њега раздвоји и уступи правосудним органима Црне Горе, јер "ниједну радњу није учинио у Србији", а тужилац у Црној Гори је одбио да га гони, на шта му је судија Слађана Марковић поручила да уступање Црној Гори "не долази у обзир".

Између Србије и Црне Горе постоји Споразум о међусобном изручењу држављана, према којем би суседна држава требало да ухапси Вукотића због оптужби београдског тужилаштва и испоручи га Београду.

Пре њега, и Васиљевић је два пута бежао од правосудних органа Србије, први пут деведесетих година, а ухапшен је на аеродрому у Београду у фебруару 2001. по повратку са Кипра.

У притвору је тада провео девет месеци, одакле је пуштен 22. октобра 2001. године када је суд одлучио да прихвати његово јемство да би га пустио на слободу – хипотеку на кућу његовог пријатеља Николе Кубатлије у београдском насељу Дедиње.

Хипотека је стављена за износ од 500.000 евра, али је после поновног бекства из земље и расписивања потернице јемство пропало, тако да заложена кућа чека јавну продају.

Други пут је побегао 2006. године, али је три године касније ухапшен у Холандији која га је 26. марта 2010. године изручила Србији. Упућен је притвор Окружног затвора у Београду у коме и даље борави.

Поред Вукотића и Васиљевића, на оптужници су Драган Антонијевић, Љубивоје Шундић и адвокат Стеван Протић.

Сви су на почетку суђења, у децембру, негирали кривицу за злоупотребу службеног положаја, преваре и утаје у вези с пирамидалном штедњом у "Југоскандику" почетком деведесетих година.

Њима ће суђење бити настављено сутра, када би одбрану требало да изнесе Васиљевић, пошто је на почетку суђења рекао да се "не осећа способним", иако су вештаци оценили да је способан за учешће у судском поступку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи