Читај ми!

Пресуда Богданову у четвртак

Пресуда вођи навијача Ивану Богданову, коме се суди због учестовања у масовној тучи и напада на полицију 2006. године, биће изречена у четвртак, 9. фебруара.

Први основни суд у Београду изрећи ће у четвртак, 9. фебруара, првостепену пресуду Ивану Богданову због оптужби да је учествовао у масовној тучи и нападу на полицију, уочи кошаркашке утакмице између Партизана и Црвене звезде у Београду 2006. године.

Тужилаштво је, у завршној речи, затражило од Суда да Богданова осуди по закону на ефективну затворску казну, јер је утврђено да је извршио кривично дело спречавања службеног лица у обављању дужности у стицају са насилничким понашањем, за које је запрећена казна до пет година затвора.

Тужилаштво је предложило да суд посебно цени приликом доношења пресуде као отежавајућу околност то што је Богданов припадник навијачке групе "Ултрабојси", Црвене звезде.

Одбрана Богданова тражила је да му се изрекне ослобађајућа пресуда и да му се укине притвор, подсећајући на налаз београдских вештака да он није био свестан ситуације у којој се налази као и да су повреде које је задобио одбрамбеног карактера, те да није могао да буде, како је то тврдило Тужилаштво, иницијатор сукоба.

Богданов се налази у притвору од 24. маја прошле године, након депортације из Италије, где му је затворска казна од три године и три месеца затвора због изазивања нереда на утакмици Србија - Италија у октобру 2010. године у Ђенови замењена протеривањем и забраном уласка у земље ЕУ у наредних пет година.

Београдски суд му је одредио и више пута продужио притвор због, како је образложио, опасности да би Богданов могао да понови кривично дело, имајући у виду и његово понашање у Ђенови.

Током суђења, Богданов је негирао кривицу и изјавио да се уопште не сећа догађаја са утакмице. "Једино чега се сећам јесте тренутак када сам, заједно са неколико мојих другара, ушао у аутобус и кренуо на утакмицу", рекао је Богданов.

"У том тренутку, осетио сам како ме неко са леђа удара по глави и следеће чега се сећам јесте тренутак када ме лекари скидају у Ургентном центру и затим буђење код куће, када ме мајка тера да једем. Тада сам приметио да на руци имам гипс", испричао је Богданов.

У поновљеном вештачењу, доктора са Института за судску медицину у Новом Саду, закључено је да је Богданов био смањено урачунљив приликом напада на полицију и масовне туче уочи кошаркашке утакмице између Партизана и Црвене звезде у Београду 2006. године. Њихове београдске колеге тврде да је био неурачунљив.

Браниоци Богданова, адвокати Саша Миловановић и Немања Говедарица, рекли су да не признају нови налаз новосадских вештака и да не желе о њему да се изјашњавају.

У првом вештачењу лекара са Института за судску медицину у Београду из октобра прошле године наводи се да је Богданов био неурачунљив у тренутку инцидента, односно, да није био свестан својих поступака, пошто је претходно примио јак ударац у главу.

Међутим, тужилаштво је оспорило тај налаз и затражило ново вештачење, за које је суд одредио Институт за судску медицину у Новом Саду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи