Читај ми!

Извештај о трговини органима у среду

Еулекс у среду подноси Савету безбедности УН извештај о трговини органима на Косову. Иако оперативне појединости због тајности истраге не могу бити обелодањене, то не значи да није остварен напредак, каже портпарол Еулексовог специјалног истражног тима.

Еулекс ће 8. фебруара известити Савет безбедности Уједињених нација о резултатима истраге о трговини органима на Косову. Иако оперативне појединости због тајности истраге не могу бити обелодањене, "то уопште не значи да није остварен напредак", рекао је агенцији Бета представник за штампу Еулексовог Специјалног истражног тима Јуриј Лас.

"Специјални тим сада ради на томе да обезбеди приступ информацијама од низа званичних институција, да их проучи и да онда ми обављамо наше истражне радње", рекао је портпарол Еулексовог Специјалног истражног тима.

Лас је тиме одговорио на питање хоће ли главни тужилац Специјалног истражног тима Џон Клинт Вилијамсон поднети неки извештај Европској унији и УН, имајући у виду да је 25. јануара прошло годину дана откако је Савет Европе усвојио извештај Дика Мартија о злочинима трговине органима на Косову и Албанији. 

Лас је нагласио да "наводи у извештају Савета Европе из јануара 2011. године заслужују да буду темељито истражени и да је важно да ти наводи буду расветљени".

"Ми верујемо да је у је интересу свакога да се сада иде напред у овој истрази, посебно зато што ће то бити истрага која ће обухватити више нација и којој ће бити потребно времена да се до краја употпуни", рекао је Лас.

Лас је нагласио да "специјални истражни тим има правну надлежност и способност да професионално и независно води истрагу, мада је у поређењу с другим судским органима био релативно брзо оформљен".

Осврнувши се на изјаву српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да је постигнут велики напредак у истрази злочина у трговини органима на Косову, чије су жртве били отети Срби, Лас је рекао да поздравља сваки нови доказ који би могао изаћи на светлост дана".

"Ми очекујемо од српских власти да поделе с нама сваку важну информацију, у складу с обећањем које је председник Тадић дао тужиоцу Клинту Вилијамсону у октобру", рекао је Лас.

На опаску да је Еулекс стално наглашавао да је заштита сведока од пресудне важности, а да Косово досад уопште нема закон о заштити сведока, Лас је рекао да је "један од разлога што је део Истражног тима у Бриселу управо то да се ојача поверљивост и безбедност тог поступка због осетљивих питања које собом носи".

На питање да ли је случај "Медикус" повезан и с налазима Дика Мартија о злочинима трговине органима током ратних сукоба на Косову, представник за штампу Еулексовог тима је одговорио је да се "ту можда мешају неке ствари".

"Случај 'Медикус', који се тиче догађаја између 2006. и 2008. године, сада у Приштини истражује један Еулексов тужилац".

"А није на Специјалном истражном тиму да се осврће на то суђење које је већ у току", закључио је Лас.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи