Читај ми!

Опрема за успех - ускоро нови позив за достављање предлога пројеката

Представници Европске уније и Министарства привреде саопштили су да предузећа другу годину заредом могу да користе заједнички финансирани програм који подржава микро и мала предузећа у набавци опреме.

У оквиру ЕУ недеље могућности, представници Делегације ЕУ и Министарства привреде и Делегације ЕУ у Србији најавили су нови позив за достављање предлога пројеката који ће се одржати током лета, кроз који привредници могу додатно да профитирају од овог пројекта.

Катарина Обрадовић-Јовановић, помоћница министра у Министарству привреде, истакла је главне карактеристике програма.

Максимални износ бесповратних средстава који се може доделити привредном субјекту је 5 милиона динара. 25% инвестиције је покривено грантовима, 70% је зајам или лизинг од финансијских институција, а 5% је сопствено учешће корисника.

"До сада је 716 микро и малих предузећа, предузетника и задруга већ имало користи од овог програма. Неки од артикала купљених кроз ове фондове укључују опрему за производњу, специјализоване делове и алате за машине; соларне биљке; као и грађевинске машине. То чини пословање јачим, конкурентнијим и помаже Србији у целини", изјавио је Мартин Клауке, шеф одељења у Делегацији ЕУ у Србији и задужен за овај програм.

Укупан износ преосталих расположивих средстава је око 1,4 милијарде динара (≈ 11,8 милиона евра).

Укупан буџет за овај двогодишњи програм износи 26 милиона евра, 16 милиона евра из републичког буџета Републике Србије и 10 милиона евра из претприступних фондова ЕУ. Тако су ЕУ и Министарство привреде до сада већ заједнички уложили скоро 14 милиона евра за подстицање развоја предузећа у Србији.

Очекује се да ће нови позив за подношење предлога бити објављен у наредним недељама.

уторак, 18. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије