Читај ми!

Лож-уље у резервоарима?

Подстакнуто гласинама да поједине пумпе, уместо дизела, продају лож-уље, Министарство трговине појачало инспекцијску контролу увоза тог енергента. Лож-уље наноси огромну штету савременим возилима, упозоравају стручњаци.

У Србији још има нафтарица, јер је грејање на лож-уље исплативо. Због скупих деривата, јавност данима полемише о томе да ли поједине пумпе, уместо дизела Д2, продају лож-уље. Иако демантује ту могућност, Министарство трговине појачава инспекцијску контролу увоза лож-уља, које не подлеже акцизама.

Возачи скоро да не обраћају пажњу шта сипају у резервоар. Фалсификат лако пролази. Лож-уље, чисто црвено, разликује се само по боји. Стручњаци кажу да је замена могућа код пољопривредних и грађевинских машина. Међутим, због цене - литар лож-уља јефтинији је од Д2 20 динара - сипају га и у старије аутомобиле.

"Често човек, да би прошао јефтиније, не размишља о евентуалним последицама. Када у савремене аутомобиле сипа лож-уље, онда он долази у ситуацију да комплетна инсталација и све што је у вези са системом рада мотора може да страда. Дакле, штета је огромна", сматра уредник "САТ медија групе" Мирко Алвировић.

Ризичне пумпе у мањим местима

Већина нафташа тврди да замене горива нема. Ипак, у Удружењу нафтних компанија Србије не искључују могућност да пумпе у селима и мањим местима продају лож-уље уместо дизела Д2.

"Имали смо разговор у министарству трговине на ту тему, на пад промета дизела Д2. То је био први знак да то гориво замењује нешто друго. На основу података царине, држава може јасно да види колико је повећан увоз лож-уља током овог летњег периода када се најмање користи за грејање, за шта се превасходно може користити", рекао је Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Удружење за енергетику у Комори Србије тврди да је потрошња лож-уља повећана.

"Оно чиме ми располажемо јесте податак да се у енергетском билансу Републике Србије примећује да је у првих шест месеци дошло до повећања потрошње овог горива. Првенствено мислим на екстра лако лож-уље, за неких 30 до 40 процената у односу на исти период прошле године", истиче секретар Удружења за енергетику у Комори Србије Љубинко Савић.

У Министарству трговине кажу да се редовно контролишу увоз и квалитет горива и да, према подацима Министарства финасија и Управе царине, неправилности нису забележене. Ипак, најављују да ће тржишна инспекција појачати проверу лож-уља.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи