Читај ми!

Изазови фискалне политике

Србија треба да води одговорну фискалну политику, рекао на "Вивалди форуму" на Мокрој Гори стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик. У наредним годинама Србија треба да уведе правилник о ограничењу буџетског дефицита и да поведе рачуна о нивоу јавног дуга, навео Лисоволик.

Стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик изјавио је да Србија треба да води одговорну фискалну политику.

Лисоволик је на летњем "Вивалди форуму" на Мокрој Гори рекао да Србија у наредним годинама треба да уведе правилник о ограничењу буџетског дефицита и да поведе рачуна о ниову јавног дуга.

Представник ММФ-а је оценио да предстојећи процес реституције не би требало да угрози фискалну позицију Србије, истичући да би реституција требало да се спроведе на фискално одговоран начин и подсетио да је јавни дуг Србије ограничен на 55 одсто бруто друштвеног производа (БДП).

Поред придржавања фискалним правилима Србија треба да унапреди ефикасност Владе, како дефиицит не би измакао контроли, рекао је Лисоволик.

Аранжман Србије са ММФ-ом, који је истекао у априлу ове године, допринео је у спречавању финансијске кризе и очувању стабилности банкарског сектора, као и задржавању потрошње, плата и пензија на одрживом нивоу, рекао је стални представник ММФ-а у Србији.

Лисоволик је рекао да је потребно извршити приватизацију јавних предузећа, убрзати укидање непотребних прописа, реформисати тржиште рада и уклонити препреке за коришћење грађевинског земљишта, чиме би се унапредила пословна клима у Србији.

Говорећи о реформама које Влада Србије није спровела Лисоволик је навео рационализацију здравства и образовања које још нису почеле.

Неопходан консензус око правца реформи 

Другог дана Форума на Мокрој Гори присутнима се обратила и потпредседница Владе за привреду и регионални развој Верица Калановић, која је рекла да је Србији неопходан политички консензус о правцима реформи и додала да се транзиција у земљи одвија спорије него у окружењу.

Потпредседница Владе је оценила да су основни проблеми у Србији доминација политичких питања над економским, утицај кризе и чести избори, а институционални оквир је и даље далеко од европског стандарда.

"Да би се Србија, која је заглављена између успеха и неуспеха, у процесу транзиције одглавила, у томе морамо сви да учествујемо", оценила је Калановић.

Према њеним речима у Србији је неопходно спровести реформу институција, а експозе премијера нове Владе требало би да буде нови акциони план за реформе у наредним годинама.

Потпредседница Владе сматра да је једина шанса Србије улагање у отварање нових предузећа, подсетивши на процес реиндустријализације, који предвиђа оживаљавање некадашњих великих индустријских центара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару