Читај ми!

Субвенције за нова радна места

Владин програм оживљавања великих индустријских центара требало би да смањи незапосленост и регионалне разлике у Србији, очекују у Министарству економије. Иако су субвенције од 2.000 до 10.000 евра по новом радном месту озбиљна ставка за буџет, тешко да је ико против запошљавања, сматрају стручњаци.

У Министарству економије очекују да би Владин програм оживљавања великих индустријских центара, требало да смањи незапосленост и регионалне разлике у Србији.

Проверавали смо да ли је подстицај од 2.000 до 10.000 евра по новом радном месту за 11 неразвијених општина, међу којима је и Алексинац, оправдан издатак из буџета Србије.

Некадашњи рударски рај, Алексинац се са 26 одсто незапослених бори за свако радно место. Како су могућности за изградњу нових фабрика мале, Алексинчани се надају да би продајом предузећа у стечају могли да привуку инвеститоре. Субвенције за нова радна места за ту општину, су добра вест.

Председник Општине Алексинац Иван Димић рекао је да су рударство и пољопривреда били стубови алексиначке привреде, а да се сада о томе разговара само теоретски и додао да за пољопривреду постоји нада, а продаја ПИК-а може да доведе инвеститоре, што би променило укупну слику и стандард у Алкесинцу.

У Агенцији за страна улагања и промоцију приказани су добри резултати инвестиција из Србије и најупечатљивији су у Нишу. У тај град од почетка године дошао је "Бенетон", а Корејска "Јура" би за пар месеци требало да заврши и другу фабрику.

"Корпорација 'Јура' не доводи грађевинце из Кореје, то раде фирме из околине, што има вишеструку корист. Запошљавање људи, трошење струје, плаћање доприноса на воду, на основу једног уложеног еура седам се врати", каже заменик директора "СИЕПА" Горан Џафић.

У Европској унији систем подстицаја за инвеститоре ограничен је на износ до на пример 15 процената инвестиције. Ипак, економисти кажу да је за буџет Србије, 10.000 евра по новом радном месту озбиљна ставка.

Економиста Милан Ковачевић каже да је тешко да ико сме да буде против подржавања запошљавања, као и да је то велики порески терет и питање је да ли би послодавци да се од њих мање тражи мање људи отпустили и више новца доносили.

За ову врсту државне помоћи највише су заинтересоване компаније из Србије, а од страних предњаче фирме из Италије, Немачке, Аустрије и Русије. У овом тренутку активно је 170 пројеката, а на основу њих могло би да се отвори 28.000 нових радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару