Читај ми!

ЕУ колосек за железницу

Европска банка за обнову и развој одобриће Србији до краја године још један кредит од 200 милиона евра за железнички Коридор 10. Србија мора да побољша путну инфраструктуру, јер је то важно за интегрисање у европску економију, поручила делегација ЕБРД-а која борави у Београду.

Директори Одбора Европске банке за обнову и развој, који бораве у Београду, најавили су да ће Србији до краја године одобрити још један кредит од 200 милиона евра намењен железници, оцењујући да је веома важно да наша земља унапреди инфраструктуру због процеса европских интеграција.

Делегација ЕБРД-а је на састанку са министром за инфраструктуру и енергетику Милутином Мркоњићем истакла да ће наставити да помаже Србији у финансирању инфраструктурних пројеката и да су задовољни реализацијом досадашњих аранжмана са нашом земљом.

Директор Одбора ЕБРД за Немачку Јоаким Шварцер сматра да Србија треба да побољша путну инфраструктуру, путеве и железницу, јер је то важно за интегрисање српске у европску економију.

Према речима директорке ЕБРД-а у Србији Хилдегард Гацек, преговори о одобравању кредита од 200 милиона евра за железнички Коридор 10 су у завршној фази. "Надам се да ћемо уговоре потписати у последњем кварталу ове године", рекла је Гацекова.

"Делегација ЕБРД-а разговарала је и са менаџментом ЕПС-а о будућим кредитима. У протеклих 10 година у енергетском сектору Србије са ЕПС-ом су спроведени пројекти вредни више од 200 милиона евра", подсетио је Јоаким Шварцер, представник те институције за Немачку. 

Шварцер је нагласио да ће ЕБРД наставити да сарађује са ЕПС-ом, посебно у пројектима који се односе на примену најновијих технологија у области заштите животне средине, повећања енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије.

Генерални директор ЕПС-a Драгомир Марковић је европским банкарима представио техничке потенцијале ЕПС-а и досадашње пројекте које је кредитно подржао ЕБРД.

"Са ЕБРД-ом радимо на пројекту ревитализације и градње малих хидроелектрана, у вредности 45 милиона евра, као и на пројекту у Рударском басену 'Колубара', који је вредан укупно 160 милиона евра", прецизирао је Марковић.

Марковић очекује и да ће ЕБРД учествовати у финансирању изградње нове термоелектране "Колубара Б". Делегација ЕБРД борави у Србији до 23. јуна, у склопу редовних консултација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару