Читај ми!

Кина нуди економску сарадњу

Један од приоритета у односима Србије и Кине је побољшање сарадње у железничкој и енергетској инфраструктури, рекао премијер Цветковић. Трговина, изградња инфраструктуре и коришћење доброг геостратешког положаја Србије значајни за Кину, оцењено на пословном форуму у Београду.

Велика делегација привредника из Кине, која борави у вишедневној посети Србији, учествовала је на српско-кинеском пословном форуму у Привредној комори Србије. Кинески привредници разговарали су и са премијером Мирком Цветковићем о интензивирању економске сарадње.

Председник Кинеског савета за промоцију међународне трговине, Ван Ђифеи предводи делегацију у којој је око 120 кинеских привредника, представника 55 компанија.

Побољшање економске сарадње, осим додатног јачања добрих политичких односа, један је од приоритета у односима Србије и Кине, истакао је премијер Цветковић у разговору са Ван Ђифеијем.

На састанку је констатовано да ће посебан подстицај тој сарадњи дати посета великог броја привредника из Кине, као и да Влада Србије даје пуну подршку реализацији значајних пројеката између привредника две земље, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима.

Закључено је да ће се у наредном периоду посебно интензивирати сарадња у области инфраструкуре, посебно железничке, као и енергетике.

"У Србију смо дошли како би се упознали са шансама за инвестирање и политичким условима", рекао је Ван Ђифеи.

Ван наводи да су кинеске компаније заинтересоване за сарадњу у области инфраструктуре, енергетике и индустријске производње.

Кина је најзначајнији привредни партнер Србије у Азији и укупни билатерални односи две земље подигнути су на највиши ниво успостављањем стратешког парнерства, рекао је председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Заинтересоване су компаније које се баве изградњом некретнина, дизајном и изградњом објеката по узору на античке грађевине, рестаурацијом и конзервирањем историјских објеката, развојем железница, ауто-путева, лука и терминала, трговином грађевинским материјалима.

Ту су и предузећа које се баве телекомуникацијама, експлоатацијом шума и обрадом дрвета, експлатацијом угља, компаније из прехрамбене индустрије - производња уља, млека и млечних производа, воде и здравих пића и сви они очекују да остваре контакте или пословни договор.

Предности инвестирања у Србији 

Председник ПКС је кинеској делегацији представио инвестиционе могућности и предности инвестирања у Србију и рекао да страни инвеститори у Србији имају национални третман и да Влада Србије нуди и гарантује страним инвеститорима посебне подстицајне програме и инцијативе.

За инвестицију од најмање пола милиона евра којом ће бити отворено 10 нових радних места, држава гарантује од 2.000 до 10.000 евра по радном месту док за инвестиције од најмање 200 милиона евра и 1.000 нових радних места гарантује 25 одсто од укупне инвестиције, навео је као пример Бугарин.

Председник Привредне коморе Кине Ван Ђифеи истакао је да су за Кину значајне три области сарадње - трговина, изградња инфраструктуре, али и коришћење доброг геостратешког положаја Србије за наступ на другим тржиштима, чему могу помоћи и закључени споразуми о слободној трговини са земљама чије тржиште броји 800.000 потрошача.

Дефицит који Србија остварује у трговинској размени са Кином доста висок, а циљ је да се то стање промени и да се ради на повећању трговине.

Према речима Ђифеија, идеална прилика за то су сајамске манифестације у Кини, где се пружа одлична плаформа за сарадњу предузећа. Поред трговине, према речима Ђифеја, значајна је сарадња у области инфраструктуре попут пројеката изградње моста Земун-Борча на Дунаву.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару