Читај ми!

Ћирић: Предузећа почињу да дишу

Препорука Владе да банке репрограмирају кредите привреди требало би у кратком року да пружи прве резултате, оцењује министар економије Небојша Ћирић. Позитиван утицај на привреду имаће и одлука НБС да промени класификацију пласмана банака, сматра Ћирић.

Министар економије и регионалног развоја Небоша Ћирић рекао је да би препорука Владе Србије да банке репрограмирају зајмове привреди, требало у кратком року да пружи прве ефекте.

На то ће, како наводи Ћирић, утицати и одлука Народне банке Србије да промени класификацију пласмана банака, што ће им омогућити да вишак новца усмере за потребе привреде. Како је навео, мере Владе омогућиће предузећима да "почну да дишу".

Ћирић је за Танјуг рекао да ће препорука Владе омогућити предузећима која имају перспективу и добро послују, али су тренутно у кризи ликвидности, да добију почек на текуће отплате кредита код банака, тако да ће уместо главнице и камате, плаћати само камату.

"Промена одлуке о класификацији пласмана банака НБС-а омогућиће предузећима да новац који су користила за враћање кредита сада преусмере у оживљавање производње, повећање производног портфолија и евентуално освајање нових тржишта и отварању нових радних места", оценио је министар.

Министар економије је нагласио да се не ради о наредби Владе, већ о препоруци банкама, али да ће она имати ефекта зато што су претходно обављане консултације са НБС.

Према његовим речима, биће неких предузећа који неће успети да 'преживе' и отићи ће у стечај, али ће њихов број бити релативно мали, док ће већина предузећа имати велике користи у веома кратком року од овакве мере.

"Доношењу препоруке Владе претходили су разговори и са највећим банкама у Србији, средњим, малим и великим предузећима и са различитим привредним удружењима", навео је Ћирић.

Економиста Мирослав Здравковић каже да је похвално то што је Влада препоручила банкама да почну са одобравањем репрограма кредита домаћим предузећима, али да све зависи од интересовања банака.

"Све је на банкама. Оне добро знају у ком су им положају дужници, ко је колико платежно способан. Имате случај попут овога са 'Нибенс групом' да су банке истог тренутка ушле у предузеће да би заштитиле своју кредитну позицију", рекао је Здравковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару