Читај ми!

"Нибенс група" наставља с радом

Предузећа чланови "Нибенс групе" настављају са радом - резултат је договора са министром за инфраструктуру и енергетику Милутином Мркоњићем. Реорганизација "Нибенс групе" омогућиће путарима исплату дугова, наставак старих и добијање нових послова.

У Влади Србије постигнут је договор о почетку реорганизације "Нибенс групе", чија ће предузећа наставити да раде на започетим пословима како би била у могућности да исплате дугове запосленима, банкарском систему, привреди и држави, саопштено из Министарства за инфраструктуру и енергетку.

"Верујемо да ће убрзо доћи у позицију да добију и нове послове, имајући у виду њихов потенцијал и дугогодишње искуство на санацији и изградњи путева", изјавио је министар Милутин Мркоњић.

Према речима министра Мркоњића, Влада и остале државне институције ће пружити подршку напорима највећих поверилаца "Нибенс групе" у оперативном и финансијском реструктурирању тих компанија и додао да мора да се омогући стабилизација пословања и отпочињање обимних активности на реорганизацији, која ће довести до одрживог пословања групације на дужи рок.

Мркоњић је рекао да је у интересу државе да се тај систем очува због његовог значаја за путну привреду Србије и задржавања више од 5.000 радних места, и додао, да синдикати буду конструктивни партнери како би се очувала радна места у предузећима "Нибенс групе".

Представници банака, које су највећи повериоци предузећа из "Нибенс групе", постигли су договор о заједничким активностима ради финансијског и оперативног реструктурирања групе, као и да је то могуће искључиво уз сарадњу и свих других поверилаца у смислу хитне деблокаде рачуна предузећа из "Нибенс групе", саопштено је из Агенције за приватизацију.

Нови менаџмент

Договор подразумева и стварање услова за деблокаду рачуна и постављање новог професионалног менаџмента који ће координирати рад групације, а чији ће задатак бити одржавање континуитета производње и консолидација пословања свих предузећа.

Путарска предузећа са вишегодишњом традицијом доспела су у велике проблеме и презадуженост због лошег газдовања и неодговарајућег финансијског пословања у протеклом периоду. Систем, међутим, поседује потенцијал за профитабилно пословање и враћање дугова повериоцима, наведено је у саопштењу.

Власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић и седам руководилаца у путарским предузећима из те групе, ухапшени су у мају под сумњом да су оштетили ФАМ за 32 милиона евра, а тренутна блокада рачуна ове фирме тешка је 1,28 милијарди динара.

Од шест предузећа, купопродајне уговоре само једно нема блокиране рачуне у банци, предузеће за производњу грађевинског материјала Будућност из Прешева. У оквиру Нибенс групе послују и ПЗП Ниш, ПЗП Врање, ПЗП Београд, ПЗП Крагујевац и Војводинапут - Бачкапут.

Радници из тих предузећа у више наврата су протестовали тражећи од државе да се одблокирају рачуни предузећа како би им се омогућило да наставе радове на коридорима 10 и 11.

Радници су тражили и исплату заосталих зарада, повезивање радног стажа и раскид уговор са "Нибенс групацијом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару