Читај ми!

Репрограм кредита привреди

У циљу смањења неликвидности привреде, Влада препоручила банкама да одобравају репрограме кредита предузећима, са грејс периодом од годину дана и продужењем рока отплате за 12 месеци. Репрограм ће подстаћи производњу и очувати запосленост.

Влада Србије препоручиће банкама да почну са одобравањем репрограма кредита предузећима у Србији ради смањивања неликвидности привреде, рекао је министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић.

Према одлуци Владе, банкама се препоручује да предузећима одобре грејс период од годину дана и да им за толико продуже рок отплате. Током грејс периода предузећа би плаћала само камату, рекао је Ћирић на конференцији за новинаре.

Ћирић је нагласио да је идеја овакве мере да се на индиректан начин стимулише производња у Србији и смањи незапосленост и објаснио да ће ова одлука омогућити предузећима да значајан део средстава који би иначе ишао на отплату рата кредита искористе за улагања у трајна обртна средства.

Према Ћирићевим речима, мере се односе на фирме које касне у отплати дуга до 90 дана, а банке ће им одобравати период почека од 12 месеци, током којег ће плаћати само камату.

"Уместо да враћају новац банкама, предузећа ће моћи да га усмеравају у инвестиције, запошљавање или друге намене", истакао је Ћирић.

Министар је указао да је ова одлука донета уз консултације са Народном банком Србије која ће донети одлуку о другачијој класификацији банкарских пласмана тако да се смање издвајања банака за обавезне резерве у случају репорограма кредита привреди.

Ћирић је рекао да је о тој мери разговарано са свим важнијим банкама, са представницима привреде и сви су заузели став да се ради о доброј мери и да ће дати добре резултате у релативно кратком року.

Ћирић је прецизирао да препорука Владе није обавезујућа. "Овде нема императивне норме, али успели смо да очувано стабилност", рекао је министар.

Почетком априла Влада је усвојила програм репрограмирања кредита становништву којим је омогућено одлагање отплате дугорочних позајмица до две године.

Влада Србије усвојила је и Предлог закона о изменама и допунама закона о порезу на доходак грађана, којим је предложено да се грађани ослободе пореза на приходе из пољопривреде и шумарства за 2012. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару