Читај ми!

Потребне олакшице за куповину станова

Министар за животну средину, рударство и просторно планирање Србије Оливер Дулић најавио да ће инсистирати да се мера о повећању учешћа за стамбене кредите одложи.

Мера Народне банке Србије о кредитирању стамбене изградње којом се предвиђа учешће од 20, уместо садашњих десет, одсто могла би да изазове негативне последице по грађевинску оперативу и по стандард грађана, каже министар за животну средину, рударство и просторно планирање Србије Оливер Дулић.

Министар Дулић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће инсистирати да се одложи мера и да је грађанима потребно олакшати да купе станове.

"Због тога је потребно сачекати неко боље време, да се грађевинска оператива и банке припреме на ту меру, да се направи атмосфера у којој ће они који желе да купе станове имати алтернативу", рекао је Дулић.

Говорећи о тој мери, Дулић је рекао да у овом тренутку не зна да ли је неопходна, али мисли да је јако лоша.

Дулић је најавио да ће инсистирати да се мера одложи или да се прилагоди ономе што је реалност, а реалност је, како је рекао, да је грађевина у кризи.

Према одлуци НБС корисници субвенционисаних кредита неће морати да обезбеде веће учешће, јер се сабирају учешће грађана од 10 процената и субвенција државе од 15 одсто.

Дулић је рекао да ће субвенционисање стамбених кредита бити настављено, све док се новац за то намењен не утроши и навео да би средставима, које је влада одвојила, могла да се финансира куповина око 2.000 станова.

Нова мера угрожава пројекте

Министар Дулић је рекао да држава у оквиру Касарне "Степа Степановић" гради око 4.500 станова и да намерава да почне градњу у насељу "Др Иван Рибар" још око 1.100 станова, а из програма социјалног становања око 1.700 станова на територији целе Србије.

Према Дулићевим речима, најновијом мером Народне банке Србије био би доведен у питање пројекат изградње станова на простору Касарне "Степа Степановић" и у насељу "Др Иван Рибар".

"Имали смо око 1.300 продатих станова у насељу 'Степа Степановић', а огроман број људи сада има проблем да испуни нови услов", рекао је министар Дулић.

"Инсистирање на овој мери могло би потпуно да заустави изградњу другог дела тог градилишта које је требало да буде отворено током лета и да упосли 35.000 радника", истакао је Дулић.

Одговарајући на питање о планираним инсвестицијама државе у рударство, Дулић је рекао да је рударство једна од грана која би могла да значајно допринесе порасту бруто националног дохотка, јер је Србија богата рудама, као и да ће ускоро бити завршена стратегија и нови закон у тој области.

"После тога ће бити омогућено да се модерним економским средствима у рударство уложи између две и три милијарде евра", рекао је министар.

"Србија има неколико потенцијално великих налазишта у којима се налазе ретке рудне сировине које су дефицитарне и скупе на светском тржишту", подсетио је Дулић, указујући на могућност да се од неких сиромашних региона направе богати и развијени региони.

"Током ове године, када ударимо законски темељ тога, свакако ћемо отпочети процес изналажења стратешких партнера", најавио је Дулић, додајући да ће ти рудници бити много модернији и користити савремене технологије, а бринуће се много више о заштити животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару