Читај ми!

Дијалог предуслов за напредак

Србија неће напредовати ако се не постигне договор политичке елите, радништва и привредника, оценили учесници трибине у организацији недељника "Време" и фондације "Фридрих Еберт".

Без консензуса политичке елите, синдиката, радништва и привредника о даљем развоју друштва у Србији неће бити напретка, поручили су учесници трибине у организацији београдског недељника Време и фондације "Фридрих Еберт".

Нажалост, тог консенсуза тренутно нема, оцењили су учесници трибине под називом "Чекајући капитализам - улога крупног капитала у демократизацији српског друштва".

Председник пословног клуба "Привредник" Бранислав Грујић сматра да Србија још увек није спремна за капиталистички модел који подразумева постојање истих тржишних правила игре за све.

"Српски привредници и капиталисти су врло социјално и демократски оријентисани. Не видим разлога да неко оптужи наше предузетнике да немају социјалну одговорност према друштву", рекао је Грујић.

Према његовим речима, у свим успешним земљама постоји договор између елита о томе у ком правцу ће ићи даљи развој друштва.

Реч је, како је објаснио Грујић, о договору између политичке, интелектуалне и предузетничке елите.

"Без таквог консензуса и договора између тих елита не постоји напредак", поручио је Грујић наглашавајући да је то један од већих проблема у нашем друштву.

Беко: Политичка феудализација

Привредник Милан Беко тврди да у Србији постоје три мита у вези са капиталом и капиталистима које треба срушити ако друштво жели да иде узлазном линијом.

Један од митова је да српски привредници остварују привилегије путем корупције, истакао је Беко, поручујући да се по степену корупције Србија битно не разликује од других земаља ЕУ, али да је "оно по чему се од њих разликује крупна, озбиљна и за друштво опасна појава - рекет".

"Политичка олигархија феудализовала је све крупне националне ресурсе и рекет се креће одозго према доле. Данас су сви изложени плаћању одређених обавеза и рекета на свим друштвеним нивоима - одлазак код лекара, у катастар, општину, према јавним предузећима и према вишим нивоима државне управе", тврди Беко.

Други мит је да српским капиталистима одговора затворена Србија, јер се у таквој земљи лакше остварује приватизација, подиже вредност предузећа кроз установљавање монополских положаја, што доноси већи профит, навео је Беко.

Према његовим речима, "политика је постала у поремећеном друштву и друштву са оскудним ресурсима кључни, највиталнији и најзначајнији финасијски ресурс, а политичка олигархија се не устручава да тај ресурс потпуно монополизује", рекао је Беко.

Трећи мит је, према речима српског привредника, наметање схватања да су српски привредници презадужени и неефикасни у управљању и да приватизација није успела у Србији, што како тврди, такође није тачно.

Пропуштена прилика

Уредник Новог магазина, Миша Бркић изјавио је да је политичка елита пропустила да искористи економску кризу да обави неопходне реформе у друштву.

Бркић је оценио да је од самог почетка било погрешно да за све што је било лоше у економској кризи, буду оптужени капиталисти.

"Врло је занимљиво да ретко када чујем да синдикати имају толико примедби на послодавце и на капиталисте колико има власт", истакао је Бркић и нагласио да је "теза да су капиталисти и газде криви за све врло лепо примила у 'претпарачким' медијима".

Главни и одговорни уредник листа Време Драгољуб Жарковић рекао је да у Србији нема социјално-економског дијалога и да је неопходно да се он успостави.

Жарковић је оценио и да постоји тенденција да се у предизборном периоду део кривице за тешку економску ситуацију пребаци на привреднике, који су подметнули своја "леђа" и свакако имају интереса да очувају социјалну сигурност у друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару