Читај ми!

Захтеви ратара код банака

Банке, са којима је Министарство пољопривреде потписало уговоре о субвенционисању камата за кредите, почеле су да примају захтеве пољопривредника. Ратари морају да доставе доказе о власништву, о регистрованом газдинству и о уплати доприноса ПИО фонду.

Регистрована газдинства по повољним условима могу да дођу до новца за улагање у производњу.

Стојадин Читаковић из Горњих Мушића већ 15 година се бави пољопривредом. Има 40 крава и дневно млекари испоручи 500 литара млека. У производњу је до сада уложио више од 100.000 евра. Кредите, каже, није узимао, јер су били неповољни, са каматом која је достизала и више од 20 одсто.

Пошто је држава најавила динарске кредите са каматом од осам одсто и на рок од три године, Стојадин је прикупио потребна документа и међу првима поднео захтев.

"Потребно ми је пет милиона динара, а новац бих уложио у проширење и адаптацију постојећег објекта, где бих убацио још 25 до 30 музних грла", каже Стојадин.

Банкари кажу да се пољопривредници већ месец дана, од када је усвојена Уредба о субвенционисаним кредитима, о њима распитују.

"Ми смо за сада иницијално определили за ове намене седам милиона евра. Колико ћемо стварно наменити, зависи од интересовања наших клијената. Сигурно је да ћемо, ако интересовање и жеље клијената буду већа, та средства и повећати", наводи Александар Јањић из "Агробанке".

Да би конкурисали за кредите, пољопривредници морају да доставе, пре свега, доказ о власништву, да им је газдинство регистровано и да су платили доприносе ПИО фонду.

Уколико испуне услове које прописују и банке и Министарство, кредит ће им бити одобрен и исплаћен у року од 15 до 20 дана. За мање износе као обезбеђење довољна је меница, док је за веће потребно јемство или залог на покретној или непокретној имовини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару