Читај ми!

НИС трага за новим бушотинама

У истраживање нафте и гаса НИС ће у наредне две године инвестирати око 30 милијарди динара. Поред наставка тог посла у Србији и Анголи, са стратешким партнерима припремају се истражни радови у БиХ, Румунији. Потписан уговор за налазишта у Мађарској протекле седмице.

Међународна агенција за енергетику упозорава на повећану потражњу гаса због преиспитивања нуклеарки. Већа је и потрошња нафте, па земље а посебно нафтне компаније, све више новца издвајају у истраживање нових налазишта. За новим бушотинама и НИС већ трага у четири земље.

У наредне две године Нафтна индустрија Србије инвестираће око 30 милијарди динара у истраживање нафте и гаса.

Поред наставка тог посла у Србији и Анголи, са стратешким партнерима увелико се припремају истражни радови у Босни и Херцеговини, Румунији, а протекле седмице потписан је уговор за налазишта у Мађарској.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко објашњава да је тај пројекат веома значајан за ресурсну базу компаније.

"Посао у Мађарској је битан јер може брзо да се реализује, тако да производња може да почне већ следеће године. Уверен сам да ће тај уговор повећати ресурсну базу копаније у гасу и нафти", истакао је Кравченко.

Сарадња са Канађанима

Канадска компанија, са којом НИС истражује нафту и гас у Мађарској, најављује и проширење послова.

"Било би корисно за Фалкон да кроз партнерство са НИС-ом размотри и могућности сличних пројеката у Србији", каже генерални директор компаније "Фалкон нафта и гас" Роберт Меколи.

У НИС-у рачунају да ће у наредној деценији производњу нафте и гаса повећати три пута. Стратегија компаније је што бржи излазак на регионално, али и европско тржиште. Стручњаци то оцењују као добар потез.

Саветник за страна улагања Милан Ковачевић каже да ће то омогућити да неке деривате почнемо да извозимо.

"Истраживачки радови могу допринети да продамо неке услуге у иностранству. То може на разне начине допринети да наш бруто домаћи производ брже расте него што је растао у прошлости", објашњава Ковачевић.

Девизни прилив може се очекивати већ крајем године, јер НИС најављује скоро отварање бензинских пумпи у суседним земљама. Предузеће ће, као сазнаје РТС, имати и представништво у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару