Читај ми!

"Хасап" стандард на делу

Почела примена Закона о безбедности хране, "хасап" стандард. Најбитније у успостављању система је где се и на којој температури чува производ, хигијена запослених и објекта. Битно је и да власник има записано када су и од кога примили сировину, ко је примио, па и када запослени перу руке.

Примена Закона о безбедности хране почела је у Србији. "Хасап" стандард осигурава безбедност хране у производњи, преради и промету.

Светска здравствена организација усвојила га је као најефикасније средство за контролу болести, а у земљама Европске уније је обавезан.

Примена "хасап" стандарда подразумева строгу контролу сировина, које морају да се набављају искључиво из регистрованих погона.

Најбитније у успостављању система је где се и на којој температури чува производ, хигијена запослених и објекта. Битно је и да власник има записано када су и од кога примили сировину, ко је примио, па и када запослени перу руке.

Власник посластичарнице у Пироту Елвир Шаћири рекао је да се о "хасапу" обавештавао преко медија и да друге информације није добио.

"Чекамо упутства. Долазиле су нам инспекције, попут санитарне и рекли су да ће они да дају своја упуства када ћемо да кренемо. Ми смо полу спремни, наша фирма је спремна", навео је Шаћири.

Угоститељ из Вршца Радован Чичаревић каже да је његова фирма започела поступак, који није био комликован и сада очекују долазак Агенције која ће им дати даља упутства и сертификате.

И док су неки тек сада спремни или се тек спремају, има и оних који су "хасап" увели пре пет година.

Менаџер угоститељства у Вршцу Светислав Чонић рекао је да су то урадили у жељи да заштите своје клијенте највећом могућом безбедношћу хране коју припремају у хотелу.

У просеку, сваки трећи становник у свету, једном годишње оболи од неке болести изазване лошим квалитетом хране.

Директор Управе за ветерину Зоран Мићовић рекао је да последња болест која је потресла Европу, ешерихија, спада у зону невидљивих живих организама.

"Можда нисте знали да је три пута тежи невидљиви живи свет, од овог који ми видимо, а само размилсите колика опаснот прети од тог невидљивог живот света, а да се тако нешто не би десило, уводимо ове системе контроле квалитета хране", истакао је Мићовић.

Важно је знати и да објекти за промет хране на мало, не морају да имају "хасап", али морају да имају добру дистрибутивну и хигијенску праксу. Из Управе за ветерину најављују да, у прво време, контрола неће бити казнена, већ едукативна, угоститељи ће добијати инструкције како да раде у складу са европским стандардима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару