Читај ми!

Зарада од продаје струје

Директор ЕПС-а за трговину електричном енергијом Драган Влаисављевић рекао да је то предузеће за пет месеци зарадило 34,5 милона евра од продаје струје на слободном тржишту.

Електропривреда Србије је за пет месеци ове године зарадила 34,5 милона евра од продаје струје на слободном тржишту, изјавио је директор ЕПС за трговину електричном енергијом Драган Влаисављевић.

ЕПС је у првих пет месеци ове године продао 631 гигават-час (gWh) електричне енергије, што је приближно једнако као у истом периоду 2010. када је компанија продала 644 gWh струје и од тога зарадила 24,9 милиона евра, навео је директор Влаисављевић у интервјуу Танјугу.

Истовремено је ЕПС за пет месеци 2011. купила 257 gWh струје за 13,3 милиона евра, док је у истом периоду 2010. купила 137 gWh за 6,4 милиона евра.

Влаисављевић је објаснио да је ЕПС ове године струју куповао за око 11 одсто скупље у односу на 2010, али је и продавао за око 40 одсто и то због општег раста цена тог енергента на тржишту, после заустављања рада нуклеарних електрана у Немачкој и сушног периода у региону југоисточне Европе.

ЕПС је отприлике за исту количину електричне енергије коју је продао ове године зарадио око 40 одсто више у односу на 2010, прецизирао је Влаисавлејевић

Директор ЕПС за трговину електричном енергијом је изнео да постоји тражња, па би компанија могла сада да пласира и већу количину електричне енергије на слободном тржишту.

Брза наплата 

Струју коју продаје, ЕПС веома брзо и наплаћује, у року од око 10 дана, због чега би компанија могла да има још боље резултате и да побољша ликвидност компаније.

Међутим, по Влаисављевићу, ЕПС тренутно не може више да извози, јер сада има обавезу да снабдева потрошаче у Србији

По усвајању новог закона о енергетици, ЕПС ће, по Влаисављевићу, моћи више да извози, јер ће бити смањена његова обавеза јавног снабдевања.

Велики купци ће због отварања тржишта електричне енергије од 2013. моћи да по свом избору купују струју на тржишту, а за домаћинства ће то важити од почетка 2015, прецизирао је Влаисављевић.

Потрошачи ће тада моћи да изаберу неког од 20-ак снабдевача, као што је на пример сада случај у телекомуникационом бизнису.

Ту потрошачи сами бирају телекомуникационог оператера.

Влаисављевић је пориметио да је предстојећи процес за ЕПС "донекле предност, али и ризик", јер ће морати да буде довољно конкурентан да на тржишту добије део на коме ће моћи да пласира своје вишкове и да тако заради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару