Читај ми!

Куповина стана тешка рачуница

Због повећања учешћа за стамбене кредите на 20 одсто, купци огорчени. Министар Дулић тражи да се одлука преиспита због негативних ефеката које ће оставити на грађевински сектор.

Одлука Народне банке да од 1. јула пооштри критеријуме за добијање стамбених кредита у еврима, са 10 на 20 одсто, изненадила је и купце и грађевинаре.

Намера Народне банке да тако подстакне одобравање динарских кредита, судећи по првим реаговањима банкара, у условима инфлације, неће имати ефекта.

Са две просечне плате, породица Станисављевић била је решена да купи мањи стан, са чијом отплатом, прорачунали су, не би имали проблема.

На руку им је ишао пад цене квадрата и недавна мера, која је дала могућност већег кредитног задуживања грађана. Међутим, са новом одлуком, куповина стана Станисављевићима изгледа немогуће.

"То много ремети наше планове. Двадесет одсто за учешће је превише за просечну породицу", рекла је Слађана Станисављевић.

Иако процене указују да Србији недостаје 70.000 нових станова, тренутно стан купује само онај ко је пре тога нешто продао, а кредитни купци све су ређи. Чак 10.000 станова је недовршено, инвеститори немају новац, јер нису продали ни оне завршене.

"Да би се поспешила грађевинска индустрија не да треба да се смањи учешће него га треба и укинути, а камате за те кредите или везати за курсне разлике или меру коју може овај народ да плати", рекао је Горан Родић, Сектор за грађевинарство ПКС.

И ресорни министар оцењује да би због те мере могао да трпи и тек започети пројекат станоградње уз помоћ државе. Од 4.500 станова, који се граде на месту некадашње вождовачке касарне, до сада је уз учешће од 10 одсто продата четвртина.

"Наш став је да се ова мера мора поново размотрити и да се моделира у складу са ефектима које је оставила по грађевински сектор, а који ће бити негативни", рекао је Оливер Дулић, министар за просторно планирање.

Банкари тврде да веће учешће неће битније утицати на потражњу кредита, јер она зависи и од других елемената. И за увођење динарских кредита, на које ће се још чекати, и за одлуку грађана да се кредитно задуже, важно је да нема инфлаторног притиска.

"За увођење динарских важно је да постоје и дугорочни динарски пласмани на тржишту, које би могле да користе банке", рекао је Дејан Јањатовић из "Прокредит банке".

Стање на тржишту некретнина први пут је такво да нико са сигурношћу не може да каже колика је цена квадрата. Свака продаја је резултат личне погодбе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару