Читај ми!

НИС тражи нафту у Мађарској

НИС и канадска компанија "Фалкон" потписале су у Сегедину писмо о намерама за истраживање нафте и гаса у Мађарској. Прва производња очекује се почетком следеће године.

Делегацијје Нафтне индустрије Србије (НИС) и канадска компанија "Фалкон оил енд гас" (Falcon) потписале су у Сегедину писмо о намерама за истраживање нафте и гаса у Мађарској.

НИС тако купује удео од 50 одсто у будућој производњи нафте и гаса на пољу "Мако", из пешчаника на дубини од 2,5 до три километра, речено је приликом потписивања уговора у Сегедину.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је да ће та компанија ове године о свом трошку почети бушење и испитивање на три бушотине, а тестирање би требало да буде завршено до краја 2012. године.

"Уверен сам да ће тај пројекат повећати ресурсну базу компаније у гасу и нафти и допринети да се оствари план да се у наредних 10 година производња са садашњих 1,5 милиона тона угљоводоника повећа на пет милиона тона годишње", рекао је Кравченко.

"Пројекат у Мађарској је битан, јер може брзо да се реализује. Прва производња могла би да се очекује почетком следеће године",  додао је Кравченко.

Генерални директор НИС-а је истакао да ће први корак бити коришћење конвенционалних резерви, у следећој фази ће заједно са партнерима размотрити коришћење неконвенционалних извора нафте и гаса, као и на пројекту започетом у Србији.

Кравченко је нагласио да још не може да каже колика ће бити вредност пројекта у Мађарској, али ће процене имати након што крајем године буде завршена прва фаза пројекта.

Генерални директор компаније "Фалкон оил енд гас" Роберт Меколи рекао је да је та канадска компанија за партнера изабрала НИС због квалификација, "како техичких тако и финансијских".

Меколи је додао да та компанија још није разматрала пројекте у Србији.

Мађарска је четврта земља у којој НИС има пројекте у области истраживања и производње, поред Анголе, Босне и Румуније.  НИС ће пројекат у Мађарској реализовати са компанијом "Те-Икс-Ем" "ћерком-фирмом" компаније "Фалкон оил енд гас" у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару