Читај ми!

Хоће ли Смедерево рафинерију?

Годину дана пошто су се грађани Смедерева изјашњавали о градњи рафинерије у том граду, није постављен ни камен-темељац. Није потписан чак ни уговор о закупу земљишта. Коначну одлуку донеће Скупштина града до краја месеца. "Комико оил" разматра могућност да уместо у Смедерево инвестира у Београд, Ковин или Пожаревац.

Изградња рафинерије у Смедереву је инвестиција је вредна око 250 милиона долара. Заједно са припремним и грађевинским радовима, овај пројекат би требало да упосли више од 3.000 људи. О изградњи су се на референдуму прошле године изјашњавали и грађани Смедерева, али камен-темељац за рафинерију у том граду још није постављен, а није чак ни потписан уговор о закупу земљишта.

Плац од 133 хектара у индустријској зони крај Дунава, ни после јавног огласа није дат у закуп на 99 година за градњу рафинерије. Скупштинска Комисија одбила је понуду "Комико оила" уз образложење да је у супротности са условима из огласа и роковима плаћања закупнине.

Начелница градске управе Милијана Новаковић каже да је понуда одбијена због тога што је предвиђено да све буде исплаћено у року од 60 дана, а "Комико оил" је доставио понуду према којој би целокупан износ закупа био исплаћен у три рате.

Тражено је да се читава сума, 286 милиона долара, плати одједном, по усвајању Плана детаљне регулације.

Међутим, план није ни донет пошто је Влада Србије, прошле године усвојила виши пропис, План подручја посебне намене и уврстила тај пројекат у своје приоритете. У "Комико оилу" кажу да су понудили више од тражене суме.

Заменик генерелног директора "Комико оила" Радомир Радивојевић каже да је испоштована и та прва рата од 100 милиона која је захтевана.

"Ми смо понудили 101 милион, плус 200 милиона у наредних 6 месеци, па и то је кратак рок", каже Радивојевић.

Коначна одлука у скупштини града

Иако су због жучних спорења у локалном парламенту, партије коначну одлуку о градњи рафинерије препустиле грађанима, сада градоначелник Смедерева "лопту враћа" одборницима Скупштине града.

РТС-у је потврдио да ће до краја месеца заказати седницу скупштине, која би требало коначно да одлучи - хоће ли Смедерево рафинерију или је неће.

"Једино оно тело, а то је Скупштина града која је конципирала и усвојила текст огласа може да прихвати одлуку на основу тог огласа", рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умчевић.

Холадско-амерички конзорцијум сачекаће одлуку смедеревске скупштине, како би знали шта ће даље бити са том инвестицијом.

"Уколико 'Комико оил' буде одбијен заиста више нема ни места ни времена за комуникацију. Тешимо се што је Србија препознала значај ове инвестиције и што су градови попут Београда, Ковина, Пожаревца заитересовани да ту инвестицију преселимо на њихову територију", каже Радивојевић.

Вредност инвестиције са донацијама граду требало би да износи скоро милијарду долара. Међутим, део опозиције се противи градњи рафинерије у страху од загађења.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару