Читај ми!

Ду ју лајк инвестиције

Истраживање Националне алијансе за локални демократски развој показује да је и најмањи напор, какав је одговор на питање инвеститора послат електронском поштом, понекад превише за општинску администрацију. Ни на једно питање, потенцијалног инвеститора није одговорила свака треће општина од 149 тестираних.

Нема града у Србији чији званичници неће рећи да улажу максималне напоре не би ли привукли инвеститоре. Ипак, истраживање Националне алијансе за локални демократски развој показује да је и онај најмањи напор, какав захтева одговор на питање инвеститора послат електронском поштом, понекад превише за општинску администрацију.

По три питања на адресе 149 општина у Србији, електронски и анонимно упутила је Национална алијанса за локални демократски развој.

Питања су била обична, од којих једно на енглеском, а тичу се комуналних такси, потребних дозвола за почетак посла и телефонских контаката. На први поглед лако, али, испоставило се, тежак задатак за службенике српских општина.

На сва три питања одговорило је само шест општина, 49 је одговорило на два питања, 67 на једно. Ни на један упит није одговрила готово свака трећа администрација. Судећи по броју одговора на питање постављено на енглеском језику, одговорило је само 13 општина, страни инвеститори имаће озбиљан проблем у комуникацији.

Председник општине Врњачка Бања Зоран Сеизовић каже да нема информацију да је упитник добијен и додаје да на све упите које добије општина одговарају па чак и на оне од којих немају користи.

Међу оних шест које су одговориле на сва питања је Параћин.

Градоначелник Параћина Саша Пауновић рекао је да инвеститори прво добију информације од Сиепе, затим се интересују преко општинске презентације која је понуда општине када је реч о инвестицијама и наравно да ступају у контат прво електронском поштом па онда и директно.

"Можемо много брже да одговоримо на тај начин грађанима и свим другим заинтересованим предузетницима. То је и од велике користи за Општину Параћин и општинске службе, мање се губи времена и много се мање троши средстава", навео је Пауновић.

Чврстих доказа да је само због лоше комуникације изгубљена нека инвестиција, нема. Ипак, питање је колика је вероватноћа да ће потенцијални инвеститор поверовати да је његов капитал добродошао у општини која га не удостоји одговора.

Јелена Бојовић из Националне алијанса за локални демократски развој рекла је да општине на тај начин губе први контакт који је и најбитнији.

"Сваки инвеститор има жељу да елиминише што више општина да би направио лакши избор, тако да је тај први контакт јако битан јер кад нема одговора лако је елиминисати ту општину", исракла је Бојовићева.

На листи од 189 земаља по распрострањености електронских услуга Србија је на 81. месту. Суседне Бугарска, Румунија и Хрватска су далеко испред нас.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару