Читај ми!

Одоше долари

Богати Американци повлаче свој новац из швајцарских банака, закључак је истраживања једне америчке консултантске компаније. Смањење удела САД у активи којом управљају швајцарске банке, експерти образлажу истрагама америчких пореских власти.

Имућни Американци незадрживо повлаче свој капитал из швајцарских банака, закључак је истраживања које је спровела консултантска компанија Boston Consulting Group (Бe-Це-Ге).

Богати Американци заплашени су многобројним тужбама пореских власти у којима учествују и швајцарске финансијске институтуције, а и банке те алпске земље сматрају да је боље да сасвим одустану од бизниса са богаташима из САД.

Од 2006. године Американци су повукли практично сва своја средства са рачуна у швајцарским банакама. Док су те године САД учествовао са 18 одсто у активи под управом локалних банака, 2010. године њихов удео је смањен на мизерних два одсто.

"Без обзира што је САД земља са највишим стандардом, слабо је повезан са оф-шор бизнисом у Швајцарској, али и другим оф-шор центрима", цитира Ројтерс партнера циришког бироа компаније "Бe-Це-Ге" Петера Дамиша.

Смањење удела САД у активи којом управљају швајцарске банке, експерти образлажу истрагама америчких пореских власти.

У јулу 2008. године Пореска служба САД оптужила je швајцарску банку УБС за помагање америчким клијентима у пореској утаји, захтевајући податке о 19.000 америчких клијената. Швајцарска банка је у фебруару 2009. године пристала да плати 780 милиона долара казне и достави америчким властима податке о 4.500 клијената, како би избегла оптужбе.

Због тог скандала, као и отписивања средстава као последице финансијске кризе 2007-2010. године, клијенти су повукли више од 200 милијарди долара. Већ у фебруару ове године америчке власти оптужиле су четири радника конкурентне банке "Креди Свис" за помагање својим америчким клијентима у избегавању пореза.

Експерти наводе да је пословање са Американцима за швајцарске банке постало превише ризично.

"То што је висина средстава америчких грађана у швајцарским банкама значајно, смањена је очигледно, јер већина швајцарских банака активно смањује пословање са њима. То је повезано и са процесом против УБС банке, али и са новим прописима и законима у САД који су искомпликовали рад са америчким клијентима", изјавио је аналитичар Андреас Вендити.

"Бe-Це-Ге" очекује наставак такве тенденције. "Очекујемо да ће бизнис америчких клијената у Швајцарској да се смањује и практично нестане у наредних пар година", уверен је Петер Дамиш.

Банкарски скандали нису само погодили амерички бизнис швајцарских банака.

Удео западне Европе, која има највеће учешће у средствима којима управљају швајцарске банке, такође, је смањен са 62 на 59 одсто, док је удео источне Европе опао са 12 на осам процената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару