Читај ми!

Програм за већу конкурентност

Америчка агенција УСАИД уложиће 16,7 милиона долара у програм повећања конкурентности српских предузећа. Влада мора да обезбеди подједнаке услове за предузећа и пакет прописа једнак за све, истакла потпредседница Владе Верица Калановић.

У Србији ће за развој конкурентности привреде у наредних пет година бити уложено 16,7 милиона долара у оквиру "Пројекта за боље услове пословања", који ће финансирати америчка агенција за међународни развој, УСАИД.

Пројекат ће обезбедити стручну помоћ, у циљу побољшња пословног окружења и стабилности финансијског тржишта. Програм је у сагласности с агендом Владе Србије до 2020. године о повећању извоза.

Из Владе Србије најављују мере које ће обезбедити завршетак инфраструктуре и равноправне услове свим инвеститорима.

"Све три компоненте које се односе на регулаторну реформу, макроекономску политику и финансијско тржиште треба да омогуће фирмама већу конкурентност, не само на српском, већ и на другим захтевним тржиштима, попут ЕУ", рекла је потпредседница Владе Верица Калановић.

Калановићева наводи да Влада мора да обезбеди подједнаке услове за предузећа и један пакет прописа једнак за све и додала да подршка приватном сектору значи подршку економском развоју целе земље.

Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик истакла је да је српским предузетницима и менаџерима у приватном сектору потребно да се посвете производњи и продаји робе и услуга.

"Потребно им је финансирање под повољним условима за набавку опреме и ангажмана радника и морају да буду сигурни да Влада разумно троши пореске приходе", рекла је Ворликова.

Управо су јавне финансије тежиште стабилне економије, па је подршка Фискалном савету пресудна.

"Савет треба да надгледа вођење фискалне политике и, у основи, да обезбеди да се велики дефицит државног сектора смањи на одржив ниво и јавни дуг доведе у одржив ниво и спречи експлозија потенцијална јавног дуга, која сада не прети", рекао је председник Фискалног савета Павле Петровић.

Влада Србије до сада је усвојила 84 препоруке за ефикасније пословање, попут јединственог шалтера у Агенцији за привредне регистре или укидања свакодневих путних налога и предаје пазара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије