Читај ми!

Сваки седми човек гладује

До 2030. године, цене основних намирница ће се удвостручити, што ће посебно погодити сиромашне земље Азије и Африке. Стручњаци апелују на светске лидере да створе глобални систем резерви хране и договоре се о прописима који би спречили шпекулације прехрамбним производима.

Према неким проценама, цене основних намирница удвостручиће се за 20 година, а ако се та суморна прогноза оствари, још милиони људи ће гладовати.

Иако хране данас има довољно, због цена сваки седми човек на планети гладује. Решење је у реформи прехрамбеног система, поручују стручњаци светским лидерима.

Просечна цена житарица до 2030. године порашће 120 до 180 одсто, прогнозира Агенција за међународну помоћ "Оксфам".

"Широм света већ гладује милијарду људи. Највећи део прихода, ако их имају, троше на храну. Тако огроман раст цена житарица значи још гладних", каже истраживач на Универзитету Принстон Тим Серчингер.

У извештају Агенције за међународну помоћ издвојене су четири "вруће" тачке, односно подручја која већ тешко могу да хране становништво.

У Гватемали је под знаком питања исхрана 900.000 људи. Они зависе од увозне хране, јер држава не помаже мале пољопривредне произвођаче. Индијци на храну троше много већи део прихода него Британци.

У Азербејџану је, због лоших временских услова, прошле године производња пшенице смањена за трећину. У источној Африци је, због суше, осам милиона људи суочено са хроничном несташицом хране.

Стручњаци упозоравају да скупа храна не значи само глад, већ и немире, како се показало у северној Африци.

"Кад млади људи не могу себи да приуште месо и свеже поврће и воће, а родитељи не могу да купе млеко деци, онда постају огорчени, онда излазе на улице", каже Фредерик Кауфман, сарадник Харперс магазина.

Највећи утицај на цене хране имаће климатске промене, због којих ће род бити мањи. У исто време, потражња за храном порашће од 70 до 90 одсто.

Зато стручњаци позивају светске лидере да створе глобални систем резерви хране, окончају субвенције за производњу биогорива, како би више приноса остало за исхрану, и договоре се о новим прописима на тржишту прехрамбених производа, како би спречили шпекулисање у тој области.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије