Читај ми!

Грађани Србије најмање задужени

У поређењу са земљама региона, грађани Србије најмање су задужени, рекао је генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић. Банкарски систем у Србији бележи умерени раст, изјавио је Дугалић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић изјавио је да су грађани Србије најмање задужени у поређењу не само са земљама региона, него и Европе.

Укупна дуговања по становнику износе, према његовим речима, 780 евра, од чега 700 евра за кредите, 26 евра за кредитне картице, а за лизинг уговоре 50 евра.

То је незнатно више од задужености у децембру прошле године, која је износила 750 евра, док се у међувремну дуг повећао, јер је и курс евра пао.

Дугалић је рекао да банкарски систем у Србији бележи умерени раст укупне билансне суме капитала и кредита, али да је тај раст умерен због пада тражње на домаћем и страном тржишту, лоших резултата привреде и високе инфлације.

Из тог разлога, НБС је био принуђен на примену рестриктивније монетарне политике, што је имало за последицу раст каматних стопа.

"На тржишту Србије није било монетарних проблема, већ је инфлација достигла десет процената", рекао је Дугалић и навео да је то је највећа инфлација у Европи и да је било покушаја да се анулира.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије