Читај ми!

Танак новчаник у региону

У целом региону тешко се живи, иако је криза дошла са закашњењем. Незапосленост, мале плате и сиромаштво, заједничка је слика. Ипак, мартовска плата у Србији била је дупло мања од плате у Хрватској и три пута мање од плате у Словенији.

Око 300.000 људи у Србији остало је без посла према последњим истраживањима јавног мњења. У региону се доста тешко живи, иако је криза дошла са „закашњењем". Незапосленост, плате и сиромаштво, само су део тешке свакодневице.

Цене неосетно расту, а на првом месту по расту је храна. Због пада куповне моћи, потрошачи све чешће купују на снижењима.

"Примећено је да сваки десети потрошач куповину обавља на одложено, чековима грађана, а једна четвртина купаца се опредељује да плаћа картицама", рекла је Мартина Петровић из компаније "Делта Макси Србија".

Цене у Србији достигле су 75 одсто просека Европске уније са просечном платом од 357 евра. Србија је у марту била на дну лествице у региону, а просечна плата је била дупло мања од плате у Хрватској и готово три пута мање од плате у Словенији.

"Цене хране су стабилизоване у априлу. У наредном периоду се не очекује њихово битније померање, пре свега услед јаког курса динара, као и услед релативно ниске куповне моћи. Очекивано повећање акциза на енергенте неће битније променити цене хране", рекао је Горан Николић из Центра за нову политику.

"У 13 одсто домаћинстава у земљи, бар један члан остао је прошле године без посла", изнео је економиста Мирослав Здравковић.

"До 2008. године, у свим земљама које регион покрива, имали смо раст. У целом региону је, осим у Словенији, закаснила криза. У целом региону је криза померена за годину дана са својим ефектима и цео регион се није ни дан данас опоравио", рекао је Срђан Богосављевић, директор Агенције "Ипсос Стратеџик маркетинг".

У Србији има десет одсто веома сиромашних, а забрњавајуће је што је велики број људи близу границе сиромаштва. Стручњаци напомињу да се цело домаћинство приближава тој граници кад је један његов члан незапослен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару