Читај ми!

Шнит за текстилце

Текстилна индустрија некада је била у врху по производњи и броју запослених, док је данас слика драстично другачија. Улагање страних инвеститора, попут "Бенетона" у нишки "Нитекс", значајно би могло да "прекроји" стање у тој грани.

Италијански "Бенетон" и нишки "Нитекс" потписаће уговор којим ће бити омогућено да готово 3.000 људи, у наредне четири године, добије посао. Потписивању ће присуствовати председник Србије Борис Тадић.

Најава да страни инвеститори желе да улажу у Србији могла би да обрадује и остале текстилце. Око 70.000 људи је током претходне деценије остало без посла, а они који раде, слабо су плаћени.

Стање у текстилној индустрији је алармантно, јер је 42.000 људи незапослено. "Нитекс" је једна од фабрика која је увек радила, како тако. Сада, када их је купио "Бенетон" уз нова радна места, очекују нове машине и савременије погоне. И поред тога, већина старијих радника жели социјални програм.

"Одлучили смо се за социјални програм и ја и супруг, пошто обоје радимо у 'Нитексу', пошто ништа није сигурно да останемо у 'Бенетону', јер они траже млађу радну снагу", рекла је Снежана Миковић, радница 'Нитекса'.

За разлику од нишке фабрике, мали Манчестер у Србији - Ариље, сам је кројач своје судбине. Та фабрика се бори да одржи ниво производње и не отпуштају раднике како би избегли судбину "Клуза", "Бека", "Центротекстила" и других фирми.

"Ово је година посебно тешка за текстил, уопште за текстилну грану у свету, зато што су цене памука енермно порасле, због чега су поскупели производи. На тржишту не можете толико подићи цену готовог производа, колико је подигнута сировина", рекао је Милан Радовановић из "Митекса" из Ариља.

Без старог сјаја

Текстилна индустрија у Србији некад је била у врху по броју запослених и по извозу. Данас, слика је знатно дургачија - фабрике су затворене, а просечна плата износи 15.000 динара. Према подацима Привредне коморе, у прва два месеца ове године, извоз је порастао за 22 одсто, али то није довољно за већи опоравак.

"Пре свега да давања држави треба да буду смањена, јер то су управо урадиле све земље у окружењу, и самим тим су са ценама постале много конкуретније него што су то текстилне индустрије Србије", рекла је Весна Васиљковић из Привредне коморе Србије.

"То се односи само за један одређени временски период где би се онда та средства искористила за упошљавање нове радне снаге, за опрему и увожење те иновативне технологије", изјавила је Васиљевићева.

Непријатељи текстилаца су и шверц, неконтролисан увоз робе из Кине, застарела опрема. Преокрет на боље види се у страним улагањима. Иако поједини текстилни погони већ раде за странце, ипак, чекају се они који би погоне отворили у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару