Читај ми!

Кафица са привредом

Политику видим као инструмент који је у функцији привреде, изјавио министар животне средине Оливер Дулић, на састанку "Кафица са привредом". Сарадња није увек задовољавајућа иако је у протекле три године учињен напредак, рекао је Дулић.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић изјавио је да политику доживљава и као инструмент који служи привреди, нагласивши да сарадња "није увек обострано задовољавајућа", али да је напредак у протекле три године значајан.

"Посебан напредак је начињен у области заштите животне средине и урбанизма, затим уведен је плански рад на рециклажи. Имамо много воље, али и проблема, да Србију уредимо у складу са њеним капацитетима", навео је Дулић на састанку "Кафица са привредом" који је у новобеоградској пословној згради "Виг плаза" организовала Привредна комора Београда.

У разговору са привредницима српске престонице, које су занимале актуелне привредне теме, потешкоће у пословању и начини за њихово превазилажење, Дулић је навео да је за скоро три године рада Министарства у овом саставу учињено много и да креирање њихове политике покрива широк спектар области важних за развој привреде.

"Систем контрола и праћења кретања различитих токова отпада је показао да може да функционише. Сад нам је приоритет обрада података о примени Закона о амбалажи и амбалажној опреми. Свако ко управља отпадом мора да има лиценцу и поштује Закон, према којем се генератори отпада не сматрају управљачима отпада", рекао је Дулић.

Дулић је рекао да је охрабрен функционисањем Мреже за посебан ток акумулатора и ауто-гума, а веома важним оценио је и Национални акциони план о енергетској сертификацији зграда, који је тренутно на нивоу нацрта.

"Треба додатно оспособити администрацију за контролу изградње, локацијских дозвола, грађевинских пројеката. У априлу је донет Закон о планирању изградње, Београд је зониран и тврдим да нисмо одузели право никоме. Процес конверзије иде, предузећа га спроводе и један значајан број је већ укњижен као власник земљишта", каже Дулић.

Сусрети од значаја

Све су то, према његовом мишљењу, процеси важни за будућност и треба да буду фер, због чега је инсистирање на спровођењу конверзије значајно.

"Само морамо бити бржи и ефикаснији. Одржање стабилности целокупног фискалног система је од посебног значаја. Грађевинска област је добила државну инвестицију као значајан стимуланс на две локације, "Степа Степановић" и "Иван Рибар", што ће омогућити и упошљавање великог броја грађевинских радника. Недостају нам приватне инвестиције", закључио је Дулић.

Помоћник министра Небојша Јањић и државни секретар Министарства задужен за урбанизам Бојан Ђурић подсетили су да је оснивање Агенција за животну средину важно и за планирање буџета на основу систематичних података - значајних за достизање европских стандарда у овој области, посебно у периоду евроинтеграција Србије.

"Наш администативни апарат је довољно зрео и креативан. Прилагођавамо уредбе у складу са искуством у пракси. Зелена економија је прожела све привредне гране и тешко је одвојити еколошко од нееколошког. Основаћемо Центар података - озбиљан сервис који ће привредницима бити на услузи бесплатно", рекао је Ђурић.

Бојан Ђурић је, такође, рекао да је успостављање Центра омогућила донација од више милиона евра.

Председник Привредне коморе - репрезентативне и независне асоцијације која окупља 120.000 чланова заступајући њихове опште друштвене интересе, Милан Јанковић, сматра да су сусрети представника власти и привреде од значаја за успостављање партнерског односа у циљу унапређења привредног амбијента и живота у здравој околини.

"Политичка стабилност једнако је економска стабилност, односно, предуслов за бољу будућност", тврди Јанковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије