Читај ми!

ММФ кажњава Тачија

Косово се налази пред фискалном кризом, пошто се очекује да Међународни монетарни фонд, касније данас, обустави аранжман са Приштином, због неодговорности тамошње владе, пише британски "Гардијан".

Међународни монетарни фонд ће касније данас објавити да је програм са Косовом суспендован, пише британски Гардијан, наводећи као разлог таквог потеза повећање плата у јавним службама од 30 до 50 одсто, што је отворило нову пукотину у ионако танком буџету Косова.

У разлоге за стварање буџетске рупе наводи се изградња прескупог и релативно непотребног аутопута, чија је изградња после контроверзног тендера додељена америчком Бехтелу.

Одлука владе Хашима Тачија да повећа плате у јавним службама изазвала је критике Европске комисије у ММФ-у, али је тај потез неочекивано добио подршку Сједињених Америчких Држава и представника ЕУ Питера Фејта, а Тачи је Американцима, заузврат, дозволио да "среде" проблеме око формирања нове владајуће коалиције.

"Уколико се суочи са фискалном кризом, Косово ће излаз још једном тражити код донатора. То би била награда неодговорности и заштитило би владу од полагања рачуна грађанима. На крају, то би само одложило кризу. Нажалост, донатори би могли да пристану", наводи Гардијан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије