Читај ми!

Враћено поверење у банке

Гувернер Дејан Шошкић рекао да о враћању поверења у финансијски систем сведоче укупни депозити у банкама од око 7,3 милијарде евра, што је изнад нивоа штедње од пре кризе.

Депозити у банкама од око 7,3 милијарде евра, што је изнад нивоа штедње од пре кризе, сведоче о враћању поверења у финансијски систем, каже гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић.

"Велику улогу у враћању поверења у банкарски систем земље имале су централна банка, Агенција за осигурање депозита и Влада Србије, рекао је Шошкић, на дводневној конференцији Европског форума институција за осигурање депозита, која се одржава у хотелу "Хајат".

Гувернер је додао да су те институције, после наглог повлачења дела депозита из банака током 2009. године применилe многе мере и вратиле пољуљано поверење у банке.

Према његовим речима, садашњи тренутак у Србији каратерише висок раст цена хране и инфлације који су великим делом подстакнуте дешавањима на светском тржишту, а делом због раста контролисаних цена.

"Кашњење у исплати зајмова један је од латентних проблема", навео је Шошкић, објаснивши да то код привреде износи 22,5 одсто, док код физичких лица износи нешто преко 17 одсто, напомињући да су зајмови у Србији веома добро обезбеђени хипотекама.

Међутим, како је навео Шошкић, проблем у Србији је високи ниво "еуризације", јер је у протеклих четрдесетак година наше становништво добило привилегију да штеди у страној валути, тако да је ту навику тешко елиминисати.

Народна банка Србије стимулише обрнути процес, односно штедњу у динарима различитим подстицајним мерама.

Говорећи о банкарском систему Србије, Шошкић је нагласио да је он веома високо капитализован и да је по степену адекватности капитала у банкама који износи више од 20 одсто далеко испред просека у ЕУ, где тај показатељ износи око 12 одсто.

Дводневну конференцију у хотелу "Хајат" организују Агенција за осигурање депозита и Европски форум институција за осигурање депозита.

Тема овогодишње конференције јесте финансирање система осигурања депозита и фондова за заштиту инвеститора, што је од посебног значаја за стварање превентивних мера за очување финансијског сектора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије