Читај ми!

Мања потрошња као императив

Јасно прописана фискална правила у Србији се примењују од ове године. Циљ је да у наредних пет година буде смањена потрошња у корист инвестиција и бржег раста бруто домаћег производа. Премијер Мирко Цветковић ребаланс буџета најављује већ до јула.

Ова година, прва је у коју је Србија ушла са јасно прописаним фискалним правилима и циљем да у наредних пет година смањује потрошњу у корист инвестиција и бржег раста бруто домаћег производа.

Елементи који то треба да омогуће су: контролисани мањак у буџету, ограничен раст јавног дуга и усклађивање пензија и плата, тако да се њихов удео у БДП-у постепено смањује.

Буџетски мањак у овој години може бити 4,1 одсто, а уз постепено смањивање до 2015. године само један одсто.

У тренутку усвајања фискалних правила, јавни дуг био је 39 одсто БДП-а, сада је 43 и може да расте само два процента, за шта је неопходно да буџетски дефицит остане у планираним границама.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармарков каже да је анализа коју је тај савет урадио на крају првог квартала показала да постоје оређени ризици да се пробије тај дефицит од 4,1 одсто БДП-а и да те ризике треба контролисати до краја године.

О ребалансу се увелико говори. Уз објашњење да су издаци за плате и пензије били већи од планираних, јер је и инфлација виша, премијер Мирко Цветковић ребаланс најављује већ до јула, али не види разлог за бригу, јер је инфлација, како каже, позитивно утицала и на пуњење буџета.

Део стручне јавности сматра да са ребалансом не треба журити, већ сачекати кретање инфлације до септембра.

Ребаланс буџета у септембру?

Економиста Милојко Арсић каже да је то елемент који ће се одразити на висину плата и пензија у последња два месеца године и да је то један разлог зашто треба одложити ребаланс.

"Сваки ребаланс многи буџетски корисници доживљавају као шансу да неке своје расходе повећају, да неке нове пројекте уграде и зато је боље да буде касније", истиче Арсић.

Јануарско и априлско повећање плата и пензија, иако је на први поглед највидљивији буџетски расход, за сада се уклапа у фискални план.

"Фискална правила прописују да пензије и плате неће ни у номиналном ни реалном износу опадати, али да ће се њихово учешће у БДП-у смањити у наредним годинама. За сада, с обзиром на то да се поштује, то учешће се смањује и то је можда прва мала победа фискалне одговорности", наглашава Алтипамарковић.

Прошле године, када су фискална правила усвојена, на пензије је одлазило 13 одсто БДП-а, сада је смањено на 12, док су издвајања за плате са десет одсто пала на 9,5.

Циљ је да се за пензије не издваја више од десет, а за плате више од осам одсто укупног друштвеног производа. Раст производње допринео би томе да то издвајање брже опада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару