Читај ми!

Само возачи на губитку

Плаћамо најскупљи евродизел у региону. Власници пумпи зарађују и до 25 динара по литру. Простора за снижење цена, бар кад је реч о евродизелу, ипак има и то чак за десет динара по литру.

Продаја дизела у Србији већа је бар за десет одсто у односу на бензине. Потрошња тог деривата расте и у читавој Европи, јер је и јефтинији. Све рачунице показују да простора за појефтњење има и на нашим пумпама, и то чак десет динара по литру.

Вожња на дизел била је некада исплатива, више није. Нафташи на том деривату зарађују од 20 до 25 динара. Литар евродизела кошта од 125 до чак 139 динара. Преко Дрине цена је нижа око 25 динара.

Структура цене показује да и код нас дизел може да појефтини. Литар евродизела са транспортом, контролом, трошковима складиштења и царином кошта око 59 динара.

Акциза је 37 динара и са ПДВ-ом у државну касу иде око 55 динара. То је укупно у велепродаји око 114 динара. Значи да је и са малопродајном ценом од 125 динара зарада добра, нарочито кад се има у виду да и велепродајне цене падају.

"Што се тиче цена у малопродаји, оне аутоматски не прате кретање цена у велепродаји из разлога што постоје претходне залихе, зато што ми имамо слободно формирање цена и што је потребно да прође одређени период да би оне тај тренд, који имамо у велепродаји, следиле у малопродаји", рекао је Александар Милеуснић из "Петробарт Авије".

Дизел "покрива" трошкове

Домаћи нафташи признају да ценом евродизела намирују губитке које имају на другим дериватима које купују код НИС-а. Међутим, у НИС-у подсећају да са прометницима имају комерцијалне уговоре са попустима. Стручњаци упозоравају да, иако је нафтно тржишне отворено, утакмице нема.

"У малопродаји тога за сада немамо, али ко буде први то урадио, он ће, свакако, имати предност над осталим учесницима на тржишту", каже Љубинко Савић, саветник за нафту и гас у Комори Србије.

"Већина копанија које учествују на нашем тржишту није спремно дочекала ове услове. Они се нису технички припремили да равноправно са већим учесницима на тржишту учествују и да се боре за продају деривата по курентним ценама", каже Савић.

Поједини нафташи се жале да им је промет опао. Међутим, у Министарству финасија потврдили су РТС-у да прилив средстава од продаје деривата у буџету није смањен.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару