Држава чува пшеницу

Стручњаци упозоравају да је на залихама у Србији само сто хиљада тона пшенице, не рачунајући количине за редовну потрошњу. Зато су у министарствима пољопривреде, трговине, финансија и економије почеле консултације о ограничењу извоза хлебног жита.

Министарство пољопривреде Србије почело је консултације са министарствима трговине, финансија и економије о ограничавању извоза пшенице.

Према подацима "Жита Србије", прошле године извезено је 550 хиљада тона пшенице, што је сто хиљада тона више него у 2009. години. Стручњаци упозоравају да је на залихама само сто хиљада тона, не рачунајући количине пшенице за редовну потрошњу.

"Извоз који би наставио да се креће досадашњим темпом могао би да потроши комлетне залихе, што може да доведе до тога да у последња два месеца пред жетву немамо довољно пшенице за јавну потрошњу", рекао је директор Фонда за жито Вукосав Саковић.

У Министарству пољопривреде кажу да, у оквиру својих надлежности, прате остварени обим и динамику извоза пшенице и да ће, ако за тим буде потребе, бити предузете одговарајуће мере.

На светском тржишту пшенице, у економској 2010/2011. години, повећана је тражња те робе, услед забране извоза великих произвођача као што су Русија и Украјина, али и значајног смањења рода у Канади и Аустралији и повећања потражње од стране Кине и ЕУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи