Читај ми!

Боровчанин за РТС: Нисмо сами у овом пројекту, Експо у Београду биће олимпијске игре свих земаља

На седници Извршног комитета Међународног бироа за изложбе у Паризу је усвојен Досије о признању Специјализоване изложбе "Експо". Директор предузећа "Експо 2027" Душан Боровчанин рекао је за РТС да се пројекат изградње којим управља Грађевинска дирекција Србије, развија у року и без проблема.

У Паризу је једногласно усвојен Досије за признање "Експо 2027", остаје још да генерална скупштина Међународног бироа крајем новембра потврди одлуку и може почети позивање држава и продаја улазница.

Директор предузећа "Експо 2027" Душан Боровчанин рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је испуњен претпоследњи формални корак до реализације Експа.

"Наша делегација се вратила из Париза пре неколико дана, било је лепо бити у Паризу као што је то било и у јуну 2023. године када смо изабрани за домаћина с обизом да су земље чланице Извршног комитета једногласно усвојиле елаборат“, рекао је Боровчанин.

Према његовим речима, план се састоји од правних, комерцијалних елемената, програма и садржаја, како ће Експо изгледати.

У новембру усвајање извештаја

"То је огроман посао који је тим сарадника из компаније Експо са спољним сарадницима радио. Урадили смо историјску ствар за нашу земљу“, истакао је Боровчанин, додајући да нас у новембру чека усвајање извештаја комитета на генералној скупштини и онда могу да се позивају земље учеснице за Експо.

Државе се, напомиње, позивају на највишем могућем нивоу, у нашем случају то ће бити председник Србије или Владе, а одговор стиже на највишем нивоу.

"Оно што нас очекује као организатора изложбе је потписивање уговора са земљама чланицама – тај посао ће трајати читаву наредну годину и добрим делом и 2026. године“, подвукао је Боровчанин.

Искуства Јапана драгоцена

Јапан је једна од ретких земаља које су неколико пута били домаћини светских специјализованих изложби, навео је директор компаније "Експо".

"Нама је недавно у посети био генерални секретар светског Експа из 2005. године и такви разговори и преношење искуства претходних организатора су драгоцени“, каже Боровчанин.

Трудимо се да слушајући претходна искуства задржимо део аутентичности нечега што је карактеристично за нас, с обзиром да је ово први пут у историји да ће се Експо одржати у региону Западног Балкана, навео је он.

"За нас су искуства драгоцена, када је у питању интересовање оно је практично од момента од када смо изабрани, с обзиром да је процес кандидатуре трајао годину и по дана – од тада па до данас ми смо позитивно изненађени бројем реакција и упита за учешће и са нестрпљењем ишчекујемо новембар да конкретизујемо", рекао је Боровчанин.

Значај Саудијске Арабије

Саудијска Арабија ће бити домаћин великог Експа 2030. године.

"У Паризу смо разговарали са организаторима великог светског Експа наредне године у Осаки у Јапану. Ићи ћемо тамо зато што је Србија организатор наредног специјализованог Експа - да учимо, да наши оперативни тимови уче од њих. Разговарали смо и са представницима Саудијске Арабије, они су заинтересовани за наш пројекат с обзиром да се наша тема односи на игру, музику и спорт", навео је Боровчанин.

Каже да су неки од наших спортиста тамо успешни, наводећи пример Александра Митровића који је велика звезда тамо. "Тако да су изнели бројне идеје за сарадњу и радујем се да видим напредак њиховог пројекта и наше сарадње", напомиње директор "Експа 2027".

Свака два месеца се подноси извештај

"Нисмо сами у овом пројекту, ово су олимпијске игре свих земаља на различите теме, више од 180 земаља чине Међународни биро за изложбе који постоји скоро 100 година", подвукао је Боровчанин.

Према његовим речима, то је међународна органзација са дугом традицијом. Додаје да свака два месеца подносе извештај.

Први човек тог Бироа је више пута долазио у Србију, а њихове поруке говоре да су импресионирани и врло задовољни темпом и начином на који Србија напредује, навео је он.

Уносе се боје у градско језгро

"Експо ће се десити на новој локацији, идеја свих који раде на пројекту је да не живи само та локација већ да се Експо и његов дух пресели на читав остатак земље - да Београд и остатак Србије оживи у бојама Експа", истакао је Боровчанин.

"Ангажовали смо реномиране светске уметнике, ово је био само почетак уређивања свакодневних простора, рупа на улицама, или на фасадама, фарбање одређених стубића, то је привукло пажњу јавности", навео је Боровчанин.

"Када је у питању пројекат изградње којима управља Грађевинска дирекција Србије, према динамици изградње све иде према свом року, јако су тесни рокови, за сада нема никаквих проблема“, закључио је Боровчанин.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи