Читај ми!

Како до електричног возила уз субвенције – посебан фонд за "фијат панду"

Са производних трака у Крагујевцу ће за два месеца прво силазити електрична, а потом и хибридна возила. Сара Павков, државна секретарка Министарства заштите животне средине истиче да је држава ове године одлучила да субвенционише само електрична возила, за шта је одобрено 170 милиона динара, док ће за "фијат гранде панду" бити посебан фонд чим та возила буду на тржишту. Субвенције су од 250 до 5.000 евра.

Пре недељу дана у Крагујевцу је почела пробна производња електричног аутомобила "фијат гранде панда". Србија ће са почетком серијске производње, за два месеца, постати прва земља са финалном производњом електричних возила на Балкану.

Та возила на нашем тржишту учествују са мање од једног процента. Као једну од мера државе за унапређење квалитета ваздуха и животне средине, Министарство је обезбедило средства за подршку куповини електричних возила. 

Сара Павков указује да је та подршка грађанима врло значајна, не само зато што електрична возила потпуно немају емисију угљен-диоксида, нити других загађујућих материја, већ и директно доприносе заштити животне средине.

Како до помоћи државе

Субвенције за куповину електричних аутомобила су од 250 до 5.000 евра, а захтеви се подносе Министарству заштите животне средине, на чијем сајту се и наводе сви услови.

Павкова наводи да може да конкурише физичко, правно лице или предузетник, до утрошка средстава ове године или најкасније до 31. октобра. Сви уредно предати захтеви који су комплетирани ући ће у даљу процедуру.

Колико ће ко добити новца зависи од категорије возила за коју се поднесе захтев за субвенционисану куповину.

"Тако имамо категорију возила као што су електрични мопеди, лаки трицикли, за њих издвајамо 250 евра. Затим за електричне мотоцикле, тешке трицикле, лаке и тешке четвороцикле, за њих издвајамо 500 евра. И за путничка возила до девет седишта и теретна возила која не прелазе терет од 3,5 тона, издвајамо 5.000 евра", објашњава државна секретарка.

Добра вест је, истиче,  да је још увек на располагању 63 милиона динара, с обзиром да је 107 милиона динара од почетка године кад је почела да се спроводи уредба, већ резервисано. 

Хибриди без субвенција, посебан фонд за "фијат панду" 

Влада је до ове године субвенционисала и електричне и хибридне аутомобиле.

"Ове године смо се усредсредили само на електрична возила зато што су она сто посто еколошка. Нема никаквог сагоревања унутрашњим моторима, емисије загађујућих материја, нема коришћења такође ни уља које после могу на неадекватан начин да се нађу у животној средини. И то је један прави пример декарбонизације и наше зелене транзиције у контексту коришћења потпуно зеленог транспорта и што је и разлог да субвенционишемо само овај тип возила", истакла је Павкова.

Програм субвенционисања куповине еколошки прихватљивијих возила почео је 2020. године када је држава издвојила 120 милиона динара и када је купљено 112 возила (само четири електрична).

Прошле године је од планирана 444 милиона динара за куповину еколошки прихватљивих возила потрошено 97,59 одсто или 433,27 милиона динара. Ове године је знатно више средстава.

"У међувремену је закључно са овом годином издвојено милијарду динара за ову меру. До данас је  субвенционисана куповина 2.500 електричних и хибридних возила. Само за ову годину је у односу на оних поменутих 107 милиона динара који су већ резервисани, обезбеђена куповина за 187 електричних возила.

Држава ће обезбедити посебан фонд за куповину "фијат гранде панде" чим та возила буду на тржишту, најављује државна секретарка.

четвртак, 01. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару