Читај ми!

Представљена нова Стратегија развоја енергетике - циљ очување безбедности и замена прљавих технологија

Почела је јавна расправа о нацрту "Стратегије развоја енергетике Србије до 2040. са пројекцијом до половине века". Влада и привреда поручују - циљ је да се очува енергетска безбедност и нађу одржива решења за постепену замену прљавих технологија.

Задатак нове Стратегије енергетике Србије је повећање обновљивих и чистих извора енергије и енергетске ефикасности у свим сегметима живота. До краја деценије, сваки други произведени мегават-сат треба да има зелену етикету.

"Поента је како ту производњу из обновљивих извора да прелијемо и у друге секторе: у сектор хлађења, саобраћаја итд, да практично озеленимо целу причу. То је нека врста потискивања угља из енергетског микса. Наравно ни у једном тренутку снабдевање енергијом и енергентима не сме да дође у питање", наводи Дејан Ивезић, професор Рударско-геолошког факултета и шеф тима консултаната за израду Стратегије енергетике.

План је да Блок 3 у Костолцу буде последњи термокапацитет који ће ући у мрежу и да се не граде нови, да се мазут и угаљ из грејања избаце до 2040. и побољша сигурност дотока нафте и гаса. Први пут, у Стратегији енергетике помиње се развој капацитета на водоник и нуклеарну енергију.

"Верујемо да је нуклеарна енергија дугорочно најбоље решење, најсигурније решење, то је дугачак пут. Ми желимо за почетак да отворимо дијалог на ту тему. У том смислу желимо и да ставимо ад-акта питање мораторијума да би отворили друштвени дијалог на ту тему", каже Вељко Ковачевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике.

Стратегија енергетике треба да одговори и на брзе климатске промене, а привреди и енергетским предузећима омогући да у захтевној зеленој транзицији енергетског тржишта и плаћања такси за загађиваче - очувају производњу и инвестирају.

"Развојем вештачке интелигнције, циркуларне економије у добром делу и процеса декарбонизације који већ данас живимо. Сви ти процеси су наметнули нека нова правила игре, а криза је негде допринела да сви схватимо колико су енергетски суверенитет и енергетска сигурност можда приортет свих приоритета", наводи Душан Живковић, генерални директор ЕПС-а.

Михаило Весовић из Привредне коморе Србије каже да имамо ситуацију где је једна општа неизвесност у томе у ком смеру ће се кретати геополитичка дешавања.

"Како ће се кретати цене енергената на тржишту и то је она кључна неизвесност што чини ову стратегију битном да може да одговори и на те промене", каже Весовић.

Стратегија енергетике укључује технолошки и научни развој и дефинише социјалне захтеве које диктира стратешки сектор сваке земље.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару