Соларне електране снаге хиљаду мегавата – еколошки пројекат за енергетску стабилност Србије

У Зајечару, Лесковцу, Бујановацу, Лебану, Неготину и Оџацима у наредне четири године корејско-амерички конзорцијум "Хјундаи инжењеринг" и JGTR изградиће шест соларних електрана. Њихова снага биће хиљаду мегавата (један гигават), а снага батеријских складишта додатних 200 мегавата. Све у оквиру споразма потписаног прошле недеље. Директорка Удружења Обновљиви извори енергије Србије Данијела Исаковић каже да је направљен заокрет ка соларним електранама јер је реч о једном од највећих пројеката у Европи. Очекује се еколошка и економска корист.

Eнергетски стратешки споразум који је Србија прошле недеље потписала са САД, вредан 1,6 милијарди долара, важан је због енергетске стабилности Србије.

Соларне електране снаге 1.000 мегавата и батеријска складишта са додатних 200 мегавата градиће у Зајечару, Лесковцу, Бујановацу, Лебану, Неготину и Оџацима корејско-амерички конзорцијум "Хјундаи инжењеринг" и JGTR.

Директорка Удружења Обновљиви извори енергије Србије Данијела Исаиловић објашњава да је потписан значајан стратешки документ и да представља заокрет ка соларизацији Србије.

Један од највећих пројеката у Европи

"У Србији не постоји ниједна велика соларна електрана која је прикључена на преносни систем електричне енергије", наводи Исаиловић.

Како каже, у Србији је и даље вест када се постави соларни панел или електрана на кров неке фабрике, као и када неки грађанин постане прозјумер.

"Све наше соларне електране биле су до 10 мегавата зато што је лакше прикључити се за дистрибутивни систем, мањи су захтеви за заштиту животне средине и јефтинији су", каже саговорница РТС-а.

Наводи да је сада реч о заокрету и да се гради један од највећих пројеката у Европи.

"Кина има пројекте од пет гигавата, два или два и по гигавата. Има Турска један пројекат од 35 гигавата, али то је неупоредиво са Србијом", истиче Исаиловић.

Шест градова за шест соларних електрана

Гошћа Јутарњег програма каже да када су почели да причају о пројекту, пре три године, то је и даље била мистерија где ће се смести један гигават соларне енергије.

Објашњава да је за један мегават соларне електране потребно 1,2 хектара територије, па су се питали где ће сместили један гигават.

"Када видимо да смо дисперзовани видимо да то олакшава прикључење на мрежу и процес декарбонизације", каже Исаиловић поводом објашњења да је реч о шест градова где у којима ће бити соларне електране.

Вишкови енергије у складишта

Наводи да ће батеријска складишта решити питања балансирања и складиштења енергије.

"Закључком Владе од 10. октобра предвођено је да се граде самобалансирајуће електране са батеријским складиштима", истиче Исаиловић.

Наводи да је значајно и то да је ЕПС један од носиоца пројекта.

Истиче да ће градња електрана имати и велики економски значај, поред еколошког и енергетског.

Очекује значајно запошљавање локалног становништва на изградњи објеката и стручњака, домаћих добаљача, пројектаната и консултаната.

Исаиловић наводи да ће соларна енергија бити добра за локалне самоуправе јер ће плаћањем пореза директно допринети буџету.

Цео разговор Оље Перковски и Данијеле Исаиловић погледајте у видеу на почетку текста

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи