Привредници од поверења – како компаније могу да уштеде, а роба брже прође царину

За десет година, 57 предузећа стекло је статус овлашћеног привредног субјекта у Србији. У то пробрано друштво уписани су само они који поштују све царинске прописе, испуњавају строге критеријуме трговине, чиме се стиче највиши степен поверења за учешће у међународном ланцу снабдевања. Али, још важније је што од тога имају користи, јер поједностављене царинске процедуре смањују трошкове предузећима.

Привредници од поверења – тако би се у најкраћем могло објаснити шта за компанију значи када стекне статус овлашћеног привредног субјекта. Увела га је Светска царинска организација.

У странама потписницама ЦЕФТЕ додељују га Управе царина.

Да није лако доћи до тог статуса, потврђује и то што се у ову категорију годишње региструје свега неколико предузећа.

Посебан царински третман

Оливера Цени Бардићи из ЦЕФТЕ наводи да овај програм предузећима пружа међународно признату "ознаку квалитета" која указује на њихову посвећеност сигурности у међународном ланцу снабдевања.

"Тиме стичу право на преференцијални царински третман. Посебне погодности укључују олакшице у погледу декларација које се подносе пре поласка, у процени и контроли ризика, а и мање је провера и контрола у транспорту", каже Цени Бардићи.

Свако предузеће које има статус овлашћеног привредног субјеката подразумева се и да је финансијски стабилно, те да није у казненим евиденцијама и испуњава сигурносне и безбедносне страндарде и поштује стручне квалификације.

Камиони са њиховом робом на границама крећу се убрзаном траком.

Рачуница – смањење оперативних трошкова за 25 одсто

Из компаније "Златиборац" истичу да се овим статусом стичу бројне царинске олакшице.

"И то у виду одобрења поједностављених царинских процедура, поступака, подношења мањег сета у односу на досадашње прописе, затим података, папира. Значајно је смањен број контрола – папирлошких и физичких – и обавезне су њихове поретходне најаве. Погодност је и у финансијском делу, где се одређена финансијка давања за царине значајно смањују у делу обезбеђења гаранција", наводе из компаније "Златиборац".

Рачуница појединих предузећа је једноставна – узајамно признавање статуса овлашћеног привредног субјекта у свим ЦЕФТА чланицама смањује оперативне трошкове за 25 одсто.

Чим фирме имају ниже трошкове, то се прелива на крајњег потрошача, јер је нижа и цена робе која до њих стиже.

"Значајне погодности за потрошаче"

Цени Бардићи сматра да ће статус позитивно да утиче на стабилност пословања предузећа.

"Затим и технолошка улагања, добровољно придржавање сигурносних прописа и унапређење стандарда квалитета робе, што доноси значајне погодности крајњим потрошачима, односно грађанима", закључује Цени Бардићи.

Унутар ЦЕФТЕ укупно 252 предузећа стекла су статус овлашћеног привредног субјекта – у интересу свих је да их буде све више, што би олакшало проток робе.

Од чланица ЦЕФТЕ очекује се да спровођење тог програма буде потпуно усклађено са правним тековинама Европске уније.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару