Читај ми!

Све више производа из Србије на албанском тржишту

Спољнотрговинска размена између Србије и Албаније у првих девет месеци ове године износила је 230,9 милиона евра и била за 24 милиона већа него лане. Томе је свакако допринело континуирано представљање српске привреде на Међународном општем привредном сајму који се одржава у Тирани до 9. децембра. Колико је захтевно пласирати робу на страно тржиште?

На албанском тржишту из године у годину све је више производа из Србије. На полицама продавница трговинских ланаца у понуди су прехрамбени производи, хемија, средства за хигијену, разна пића и друга роба.

"Немам никаквих предрасуда, драго ми је да на овом сајму има пуно робе из Србије, чак и слаткиша", каже један грађанин Албаније.

"Не гледам одакле роба долази и где је произведена да ли у Албанији или Србији, када говоримо о храни, ако је укусна, купићу је", додаје други. 

Да српски производи стигну до новог, пробирљивог и захтевног албанског тржишта, дистрибутерима је био изазов. У борби за наклоност купаца, где је конкуренција велика, поред цене и квалитета кажу важно је истицати и друге аспекте.

"Сви знају да је Абанија земља брендова, то значи да се на нашем тржишту више купују интернационални него локални производи. У нашој фирми, ми смо имали доста таквих случајева као што је 'Нутрино' који радимо од како смо почели у Албанији и тек сада је почео да има добре резултате, очекујемо да дуплирамо идуће године", каже Албан Ујкашеј, извршни директор "Нелт Албанија".

Позиционирати се на ново тржиште захтеван је посао, напомињу у компанији која је дуги низ година присутна у Албанији. За то им је поред квалитетне робе, требало стрпљња али и времена.

"Требало је доста времена да се пробијемо али, генерално, својим квалитетом и својим ангажовањем на терену успели смо да пласирамо велику количину црепова и да померимо финансијски обрт из године у годину навише", каже Милош Ђурић, менаџер Компаније "Младост".

Међународни општи привредни сајам најзначајнија је сајамска манифестација у Албанији. На националном штанду Србије, ове године представљају се 22 домаће компаније.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара