Читај ми!

Путниковић: Приметан мањак дизела у Европи, велике силе неће да угрозе своје економије

Јелица Путниковић, оснивач и главни и одговорни уредник портала "Енергија Балкана", каже за РТС да забрана увоза руске нафте плаши аналитичаре, јер је већ приметан мањак дизела у Европи. "Политичари говоре једно, за говорницом може свашта да се каже, а када се врате кући или када доносе одлуке у својим државама како ће се и шта радити, економија је најбитнија и ту се заборави на заштиту животне средине", указује Путниковићева.

Јелица Путниковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавила да је нафта мало поскупела и да је на Лондонској берзи цена нафте јуче била око 86 долара, у САД око 80.

"Отварање Кине је на неки начин подстакло да цене скачу. Берзанске цене су врло подложне променама због економских дешавања и разноразних изјава, али се приближава и 5. и 6. фебруар, када треба да ступи забрана увоза из Русије нафтних деривата. То мало плаши аналитичаре, јер је већ приметан мањак дизела у Европи. Земље које увозе руску нафту и  прерађују је у својим рафинеријама повећале су извоз ка Европи. Све то кад се споји допринело је малом поскупљењу", наводи Путниковићева.

И ова година је почела са прогнозама – сигурно ће доћи нафта од 100 долара за барел. "Мислим да је то нешто што мало изазива поскупљења и кад нису неопходна, јер рецесија је и даље оно што плаши светску економију", указује Путниковићева.

Према њеним речима, Казахстан ће преко "Дружбе" испоручити нафту Немачкој и то ће се сигурно догодити.

"Казахстан као бивша совјетска република има те транзитне путеве који су грађени у време Совјетског Савеза. Они немају други нафтовод. Колико год европски и немачки политичари причали да би требало да се престаје са куповином руских енергената, они ће зажмурити јер нисмо сигурни да ли ће у тој нафти бити само казахстанска или ће доћи и руска нафта. И Америка, кад јој треба, купује и нафту и деривате. Велике силе које неће да угрозе своју економију склоне су да зажмуре, окрену главу на другу страну, нађу модалитет, а које црно злато је у цевима тешко ће неко моћи да открије", напомиње Путниковићева.

Декларативна оријентација ка зеленим изворима

Свима су, додаје, од када је кренула криза, пуна уста енергетике, о потреби оријентације на зелену енергетику, међутим, чињенице су другачије.

"Немачка је упалила конзервиране термоелектране на угаљ. Зелени сад протестују у Немачкој због отварања једног површинског копа угља. Политичари говоре једно, за говорницом може свашта да се каже, а када се врате кући или када доносе одлуке у својим државама како ће се и шта радити, економија је најбитнија и ту се заборави на заштиту животне средине", истиче Путниковићева.

Немачки канцелар Олаф Шолц је у среду рекао да је Немачка снабдевена енергијом за ову зиму.

"Они јесу успели да напуне складишта захваљујући руском гасу. Подсетићу да је чак и Кина препродавала европским потрошачима између осталог руски гас и амерички гас који је стизао танкерима пре почетка зиме. Питање је колико ће до краја зиме бити потрошено гаса из складишта. Аналитичари кажу да ће се за наредну зиму тешко напунити складишта без руског гаса који стиже гасоводима", наводи Путниковићева.

Каже да декларативна оријентација ка зеленим изворима и даље стоји.

"Обновљиви још не могу да преузму тотално снабдевање и грађана и привреде електричном енергијом. И даље нису поуздани, а технолошки још није решено складиштење електричне енергије у неким великим батеријским складиштима. Јесу појефтинили обновљиви извори енергије, али то још не може да задовољи комплетну потражњу за енергијом, јер у 21. веку имамо огроман раст потражње за енергијом. Зелена енергија, ако се не буде решило питање складиштења, ићи се на вероватно на то да купац буде произвођач, да и домаћинства и компаније ставе соларне панеле на своје кровове. Можда је сад једна транзиција у оријентацији обновљивим изворима. Имамо оријентацију да се људи науче да буду не само потрошачи него и произвођачи", напомиње Путниковићева.

Биогас запостављен у реализацији

Додаје да се прича о биогасу, али је у реализацији запостављен.

"Суштински, криза је показала да све националне привреде брину пре свега о себи, па тек онда о комшијама", наводи Путниковићева.

Код нас је заживео систем купац-произвођач, који је дефинисан Законом, али је потребно унапредити законска решења.

"Основни проблем је што министарства финансија и енергетике нису била усклађена. Министарство финансија је ишло на то да се што више напуни буџет, а грађани који су се одлучили да ставе соларне панеле суочили су се с тим да плаћају већи порез. То се мора што пре решити. Има стручњака који кажу да треба преиспитати цео тај концепт, да се треба инсистирати на још неким изменама да мали произвођачи буду мотивисани и да не би био угрожен енергетски систем, дистрибуција", указује Путниковићева.

Наводи да се акциденти дешавају.

"Добра ствар је што су екипе које збрињавају такве ситуације уигране. Мазут је вожен у једну градску топлану, то је енергент који се више не производи у рафинерији Панчево. Европа забрањује коришћење мазута. Морали смо да му се вратимо, јер у неким топланама нисмо успели да га избацимо из потрошње, јер се није прешло на гас, биогорива, пелете или биомасу. То је оно где би требало да се иде у будућем развоју топлана, да гориво буде еколошко", истиче Путниковићева.

субота, 14. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи