Читај ми!

Ембарго на руску нафту унео нову неизвесност на тржиште "црног злата", могу ли резерве да помогну

Барел нафте поново је достигао 119 долара. И на нашим пумпама виши ценовници: дизел је поскупео за 2,5 динара - па литар до следећег петка, кошта 206 динара, а бензин је скупљи за шест динара – литар је 193 динара. Ембарго на руску нафту узбуркао је и цене и снабдевање на глобалном тржишту. Србија тренутно располаже са двомесечним залихама нафте и деривата. Приоритет је повећање резерви на свим нивоима.

Држава залихе нафте и деривата прави у Републичким робним резервама, а по стадардима Европске уније повећава их кроз "обавезне" резерве. Закон о енергетици обавезао је и нафтне компаније које послују у Србији да имају "оперативне" резерве. Та стална залиха горива у овој години мора бити за четири дана, а наредних година ће се повећавати.

"Нафтне компаније ће у току јуна морати да обезбеде те зелихе и да 1. јул дочекају са том количином у својим резервоарима. То сигурно подиже сигурност снабдевања", тврди генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије" Томислав Мићевић.

Од почетка године цена сирове нафте на светском тржишту порасла је 40 одсто, у Америци чак 54 одсто. Ради смиривања тржишта Сједињене Државе већ два пута су интервенисале из стратешких резерви. Исто су учинили Кина, Јапан и Индија, али су цене задржале висок ниво. Тржишна кретања ипак диктира ОПЕК.

"Поздрављамо важну одлуку ОПЕК+ да повећа снабдевање за више од 200.000 барела дневно у јулу и августу на основу нових тржишних захтева. Та најава доноси месечно повећање производње које је раније планирано тек за септембар", каже секретар за штапу Беле куће Карин Жан Пјер.

Стручне анализе већ указују, да је бриселски ембарго на руску нафту унео потпуну неизвесност у цену "црног злата".

"Први ефекат те санкције је потенцијално поскупљење нафте на светском тржишту. Процене су већ различите, али би цена барела могла да буде 180 до 190 долара", сматра главни економиста у "Ренесанс капиталу" Софија Донец.

Светско тржиште захтева више нафте због опоравка привреде од ковида 19, а пре свега енегтеске кризе. Најважнији задатак је да се спречи јаз између понуде и тражње, коју може да направи мањак руске нафте на тржишту, посебно у Европи.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи