Читај ми!

Хоћемо ли због повећања трошкова производње килограм малина плаћати 800 динара

На светском тржишту малина је дефицитарна, а у Србији се бележи највећи пад у производњи овог воћа за последњих пет година. Пољопривредни стручњаци траже начин за унапређење производње малина у ариљском и ивањичком крају.

Тежак снег у децембру обрадовао је многе пољопривреднике. Воћари су, међутим, забринути, јер ће тек на пролеће видети како ће се то одразити у производњи малина.

"Велике проблеме ће овај снег нанети, поготово на висинама од петсто, шестсто и изнад петсто, шестсто метара, зато што је био веома влажан и велики капацитет је био снежне падавине, тако да може доћи до оштећења малињака највише, док осталом дрвенастом воћу неће шкодити", каже директор ПСЗЗ "Наши воћари" Милићево Село Божо Јоковић.

Због пада приноса, сваки килограм овогодишњих малина је драгоцен. Лукићи из Трешњевице су имали срећу да испразне хладњачу неколико дана пре снега, због којег су данима били без струје.

"Дешава се доста пута и у летњим месецима, када се ради откуп воћа, када су стварно енормне потрошње струје да се деси да нестаје струја, нема на делеководу. И то су нам доста велики проблеми, немамо неку сигурност у напајању електричне енергије", истиче Марко Лукић из Трешњевице.

И малинари који примењују све агротехничке мере ради повећања приноса, почињу да сумњају у њихову делотворност.

"А те агротехничке мере зависе од препарата. Ниједну ту кућу која продаје и препоручује те препарате за агротехничке мере, не занима наш учинак, да ли ћемо ми задовољити ту количину 200, 300 килограма по ару, него задовољава њихов интерес финансијски, где они гледају да продају нама, а ми да ли ћемо то добити какав интерес повећање то је велико питање," објашњава председник Асоцијације произвођача малине и купине СрбијеДобривоје Радовић.

Зато је потребно веће присуство стручњака на терену, сматрају у Институту за воћарство у Чачку. Висока цена је стимулативна за произвођаче да повећају принос и плате бераче, јер је малина постала дефицитарна у свету, а берба је почела на јужној хемисфери.

"Да и они ове године имају изузетно добру цену, пренешено у нашим динарима, значи килограм малине се у овом моменту плаћа до 450 динара за килограм малине убране у Чилеу", наводи  Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку.

Производна малина биће исплатива, кажу произвођачи, само уколико њена минимална цена буде троструко виша него 2018. године. Због повећања трошкова производње, у наредној сезони, килограм малине требало би да вреди од 600 до 800 динара.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи