Читај ми!

Усвојена стратегија развоја – стартапи ће први пут бити препознати у правном систему

Стартапи, млада иновативна предузећа са условима за брз економски раст, карактерише креирање нових производа и услуга или унапређење постојећег пословања са могућношћу да се из Србије, без повећања ресурса, ради за велики број корисника широм света. Зато је Влада усвојила Стратегију развоја стартап екосистема од 2021. до 2025. године.

Радну групу која је припремала стратегију развоја чинили су чланови српског стартап екосистема и представници државних органа како би се постигла инклузивност и убрзао развој стартап заједнице.

Директор тима за ИТ и предузетништво у Влади Србије Ненад Пауновић каже да Стратегија значи да ће стартапи бити први пут препознати у правном систему, са планским документом највишег ранга.

"Сви ми који смо део тога и који мислимо да можемо још да допринесемо сад треба још јаче да се умрежимо и треба то добро да фокусирамо, како бисмо произвели резултате и дали шансу још неким новим предузетницима и неким новим идејама", истиче генерални директор групе компаније "Центили" Зоран Васиљев.

Циљ увећање броја стручних кадрова

Наташа Шкрбић из иницијатива "Дигитална Србија" каже да је урађен велики део посла будући да је значајан број акција које треба предузети да би се развио стартап екосистем.

"Ми као иницијатива ћемо наставити да улажемо напоре у то да се привреда активира на прави начин у корист развоја читавог екосистема", наглашава Шкрбићева

Циљ усвајања стратегије је увећање броја стручних кадрова и то кроз образовне програме у школама са садржајем о стартап предузетништву како би се новим нараштајима приближила ова врста пословања.

"Највећи број тих идеја или јесте сада или ће бити технолошке, самим тим стартапи су оно што пружа највећу пословну прилику, а нама је битно да већ у том добу стичу предузетнички дух и предузетнички начин размишљања", објашњава Ненад Пауновић.

Зоран Васиљев сматра да имамо добру перспективу, много талентованих људи, "страшне идеје", као и све више инвеститора који гледају ка овом региону.

Предвиђени и механизми за финансирање

Уз инфраструктурну и програмску подршку стратегија предвиђа формирање механизама за финансирање стартапа.

"Фонд за иновациону делатност већ сада и годинама уназад даје грантове иноваторима у Србији и тај новац ће се повећавати, али ћемо следеће године подржати и такозване фондове предузетничког капитала где ће држава да удружи своја средства са приватним капиталом", каже Пауновић.

Наташа Шкрбић из иницијативе "Дигитална Србија" објашњава да ће свако ко у било којој индустрији и у било којој области дође до иновативног решења и направи од тога производ, моћи да користи разне видове подршке које постоје за стартапе.

Стратегија треба да омогући популаризацију стартап културе и унапређење међународне препознатљивости српског стартап екосистема. Циљ је да Србија има између 800 и 1.200 активних иновативних технолошких бизниса који ће привлачити квалитетне кадрове и инвеститоре из земље и света.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи