Читај ми!

Србија прошла боље од других током корона кризе, како искористити шансе које је пандемија створила

Србија је у економији већ достигла ниво пре кризе, оцењено је на "Копаоник бизнис форуму" који се одржава у Београду. Како ће даље ићи, оцењује се, зависиће и од опоравка остатка света, пре свега евро зоне која је наш главни трговински и инвестициони партнер.

Према проценама Европске банке за обнову и развој и Светске банке, прошли смо боље од других захваљујући пре свега правовременом реаговању државе укључујући и пакете помоћи привреди и грађанима али и пољопривреди, грађевинарству и индустрији која је изнад очекиваног, забележила раст од 0,4 одсто у прошлој години.

Сачуване су зараде, а број запослених је увећан за више од 72.000. Због тога и планирани раст од шест одсто делује оптимистично, али није нереалан.

"Србија је у прилици да користи шансе које је пандемија створила. Пре свега мислим на повлачење капитала великих мултинационалних компанија са Далеког Истока као последица глобалног ланца снабдевања. Те компанија, мултинационалке траже нову дестинацију инвестирања", истиче Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије.

Последњи корак у постизању инвестиционог кредитног рејтинга је најтежи, а уз континуитет политика, даљи раст извоза и девизних резерви, прилива страних директних инвестиција, одрживе јавне финансије, помоћи ће нам и нови аранжман са ММФ-ом чије је усвајање министар финансија најавио следеће недеље.

"Не тражимо динар од њих, овде се ради о инструменту саветодавног карактера, желимо да идемо напред и да уз њихову подршку додатно наставимо и развијемо реформе које смо већ покренули", напомиње Синиша Мали, министар финансија.

Новац није потребан јер упркос томе што је за три пакета помоћи потрошено осам милијарди динара, уз 430 милијарди динара за инфраструктурна улагања, јавни дуг није прешао 60 одсто БДП-а, а средњорочно се очекује и његово смањивање.

Инфлација би требало да остане ниска, уз релативно стабилан курс и умерен раст плата.

"У Србији је у првом тромесечију ове године остварен суфицит на текућем рачуну платног биланса од близу 160 милиона евра који је резултат поправљања свих његових компонената највише у делу робне размене уз међугодишњи раст извоза од 16,6 процента и смањење увоза од 0,2 процента", каже Јоргованка Табаковић, гувернер НБС.

На Форуму су учествовали и амбасадори Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Немачке и Италије. Истакли су да нас је, осим лоших, корона научила и неким позитивним стварима. Једна од њих је да тржиште мора да остане отворено. Копаоник бизнис форум наставља се сутра.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи